Solana had gisteren last van “intermitterende instabiliteit”

De stichting achter de populaire ‘Ethereum killer’ Solana (SOL) meldde gisteren dat de blockchain last had van “intermitterende instabiliteit”. Het plaatste tevens een update waarin werd gemeld dat het probleem al 45 minuten aan de gang was. Het gaf het volgende aan:

“Solana mainnet-bèta ervaart intermitterende instabiliteit. Dit begon ongeveer 45 minuten geleden en technici onderzoeken het probleem.”

Het team voegde eraan toe dat uitputting van de middelen een denial of service had veroorzaakt en dat technici op zoek waren naar een oplossing. “Validators bereiden zich voor op een mogelijke herstart indien nodig”, luidde de aankondiging.

Veel gebruikers meldde ook dat hun geld vastzat als gevolg van het incident. Daarnaast bevestigde Phantom, een populaire op Solana gebaseerde portemonnee, ook dat het “problemen had met het verbinden” samen met andere applicaties.

Anatoly Yakovenko, CEO van Solana Labs, tweette aan netwerkvalidators dat het “bètatijd” is en smeekte hen om lid te worden van Solana’s officiële Discord-server, blijkbaar om de mogelijke reactie te coördineren.

In een Twitter-antwoord vertelde Yakovenko een gebruiker dat het probleem te wijten is aan het overweldigende transactievolume van bots tijdens het eerste gedecentraliseerde beursaanbod, of IDO, van het project Grape Protocol, een populaire toolkit voor Solana DeFi-apps (peer-to-peer leen- en handelsapplicaties) en NFT-projecten.

Een IDO is een soort openbare tokenverkoop, vergelijkbaar met een ICO, alleen vindt deze plaats op een gedecentraliseerde, peer-to-peer-beurs in plaats van op een gecentraliseerd platform.

Volgens Yakovenko “overspoelden bots het netwerk” met 300.000 transacties per seconde, wat problemen veroorzaakte voor Solana’s transactiewachtrijen. Toen een gebruiker antwoordde met de vraag aan Solana om “wie het eerst komt, het eerst maalt” in de toekomst niet toe te staan, protesteerde Yakovenko: “Nee, ik moet alleen de bugs oplossen. Dit is een deel van het leven”, schreef hij.

Solana, dat zichzelf beschouwt als een blockchain met hoge doorvoer, heeft de afgelopen weken vaker te maken gehad met andere prestatieproblemen. Op 2 september plaatste Solana Status een soortgelijk bericht dat het netwerk “intermitterende instabiliteit” ervoer, wat het gevolg was van prestatievermindering. Het probleem verminderde de doorvoer op het netwerk en duurde naar verluidt ongeveer 62 minuten.