Verenigde Arabische Emiraten

VAE komt hard neer op cryptofraudeurs

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) gaan hard optreden tegen scammers van crypto’s terwijl het werkt aan het beëindigen van alle fraude in de industrie. Toezichthouders hebben verklaard dat iedereen die deelneemt aan oplichting van crypto’s tot vijf jaar gevangenisstraf kan krijgen en een fikse boete moet betalen. Deze nieuwe wet wordt morgen van kracht op 2 januari 2022.

De VAE werkt aan de aanpak van fraude met crypto’s

2021 was aantoonbaar het jaar voor crypto. Bitcoin (BTC), bijvoorbeeld, steeg tot maar liefst $68.000 per eenheid – het hoogste dat het ooit is geweest – afgelopen november, terwijl bedrijven zoals Pro Shares goedkeuring kregen op nieuwe bitcoin ETF’s die vrij populair zijn geweest bij de meeste handelaren. Er zit echter een addertje onder het gras, want met de ontwikkeling van crypto en de doorbraak naar mainstreamgebied, zijn er meer criminelen bij betrokken geraakt, die digitale valuta zien als een snelle en gemakkelijke manier om illegaal geld te verdienen.

Dit heeft ervoor gezorgd dat cybercriminaliteit de pan uit is geschoten en veel landen willen snel actie ondernemen om te voorkomen dat het probleem nog groter wordt. De VAE geven duidelijk het voorbeeld. In een discussie over specifieke details van de wet, legde Dr. Hassan Elhais van Al Rowaad Advocates uit:

“Volgens artikel 48 zal het plaatsen van misleidende advertenties of onjuiste gegevens online over een product worden onderworpen aan juridische gevolgen. Dezelfde straf geldt voor leden van het publiek die cryptocurrencies promoten die niet erkend zijn door de autoriteiten in het land.”

Dit is de eerste keer dat de VAE de promotie van illegale cryptocurrency-projecten officieel wil bestraffen. Hoewel de praktijk altijd verboden is geweest, heeft het land nooit de moeite genomen om sancties in te stellen. Dit markeert een primeur voor de VAE nu het werkt aan het beëindigen van cryptofraude. Elhais verklaarde verder:

“Het legt een straf op van vijf jaar gevangenisstraf en/of een boete tussen Dh250.000 en Dh1 miljoen tegen degenen die elektronische valuta’s of nepbedrijven promoten om geld van het publiek te werven zonder een vergunning van bevoegde autoriteiten.”

De hoeveelheid cryptodiefstal die de laatste tijd plaatsvindt, is exponentieel gegroeid volgens een recent rapport gepubliceerd door blockchainanalysebedrijf Chainalysis. Hackers hebben meerdere kwetsbaarheden misbruikt en zijn er in 2021 met bijna 8 miljard dollar aan crypto vandoor gegaan.

“Rug Pulls” waren de kern van de problemen van vorig jaar

Veel van dit geld is verloren gegaan door zogenaamde “rug pulls”. Dit gebeurt wanneer een ontwikkelaar werkt aan een nieuwe munt of project, investeerders zover krijgt om hun geld te geven, vervolgens het project volledig verlaat en er vandoor gaat met al het geld. Naar schatting is er in 2021 bijna 3 miljard dollar verloren gegaan door dit soort oplichting.

Tussen 2020 en 2021 is de hoeveelheid cryptofraude in de ruimte met meer dan 80 procent toegenomen. Een van de meest opmerkelijke gevallen betrof het hacken van de Colonial Pipeline, hoewel veel van dat geld uiteindelijk door de FBI werd onderschept.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN