Waarom moet je Kadena (KDA) in de gaten houden?

Door de jaren heen zijn er verschillende layer-1-projecten voorbijgekomen die getracht hebben om Ethereum (ETH) van de troon te stoten als de nummer één blockchain voor smart contracts. Zo zijn Poladot (DOT), Cardano (ADA), Solana (SOL), etc. allemaal gestart met de missie om een groot stuk marktaandeel van Ethereum weg te kapen. Dit lukt deze projecten aardig, echter staat Ethereum nog steeds aan kop als het gaan om marktkapitalisatie. Er is echter een nieuwe speler op de markt gekomen die dezelfde missie heeft, echter met een totaal andere aanpak, namelijk Kadena (KDA).

Zoals wij in onze review van dit project al aangaven, integreert het protocol een eigen ketenarchitectuur, cryptocurrency, ontwikkelaarstools en een nieuwe programmeertaal voor smart contracts. Met deze functies kunnen bedrijven, ontwikkelaars en gebruikers gegevens op een gedecentraliseerde manier over meerdere netwerken verwerken en delen.

De stijging van KDA

De munt is de afgelopen tijd flink in populariteit gestegen en wist record na record te verbreken. Momenteel staat de munt op $10, met een marktkapitalisatie van $1,71. Dit is een flinke daling van zijn recordhoogte van ongeveer $25. Deze daling is te wijten aan het feit dat de Bitcoin koers momenteel vrij volatiel is, waardoor handelaren eieren voor hun geld kiezen en massaal uit altcoins stappen.

De enorme stijging is te wijten aan het feit dat ontwikkelaars steeds meer positieve berichten hebben gepubliceerd die de richting van KDA voor de komende tijd weergeven. Zo hebben zij wijzigingen in het protocol aangekondigd waardoor het nieuwe use-cases kan aannemen. Kadena heeft bijvoorbeeld wijzigingen aangebracht die zowel gebruikers als ontwikkelaars de mogelijkheid geven om non-fungible tokens (NFT’s) te minten en te kopen.

Bovendien kunnen Kadena-gebruikers tokens staken, een vorm van een smart contract waarmee investeerders rente op hun tokens kunnen verdienen. Het zal ook in staat zijn om andere soorten gedecentraliseerde finance (DeFi) of gedecentraliseerde applicaties (DApps) in te zetten op basis van de aangekondigde protocolwijzigingen.

Opvallende kenmerken van Kadena

Kadena werd twee jaar geleden opgericht door twee voormalige bestuurders van JPMorgan (NYSE:JPM), Stuart Popejoy en Will Martino. Ze hadden allebei eerder het Blockchain Center for Excellence van JPMorgan geleid, het interne blockchain-team van de Amerikaanse investeringsbank.

Volgens Decrypt heeft het zowel een privé-blockchain (waar het publiek geen transacties kan bekijken), bekend als “Kuro”, als een open source smart contract-component. Dit tweede deel, de openbare keten, is in een speciale smart contracttaal genaamd ‘Pact’. Hiermee kan iedereen met kennis van programmeren zijn eigen smart contract opstellen.

Bovendien beweert Kadena enorme aantallen transacties te kunnen verwerken op basis van haar blockchain-protocol. Zo claimt Kadena 480.000 transacties per seconde (TPS) te kunnen afhandelen. Dit overschaduwt zelfs die van zijn concurrent blockchain, Solana (CCC:SOL-USD). Solana kan ‘maar’ 50.000 TPS doen.

Deze enorme TPS-snelheid is te danken aan het vermogen van Kadena om snel tal van subketens te combineren om de hoofdketen te ondersteunen. De ontwikkelaars noemen deze combinatie van 20 subketens “gevlochten kettingen”.

In vergelijking tot de hoge transactiekosten op het Ethereum-netwerk, biedt Kadena zero-fee transacties voor de markt. Door deze kosten te elimineren, kunnen bedrijven klanten beter van dienst zijn met krachtigere applicaties.

Conclusie

Al met al, kunnen we wel stellen dat het de komende tijd de moeite waard is om Kadena (KDA) in de gaten te houden (géén financieel advies). Of het project zich uiteindelijk kan vestigen als één ware ‘Ethereum killer’, is nog maar de vraag, maar we kunnen wel zien dat het er veelbelovend uitziet.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!