Is Dogecoin “de crypto van het volk” of meer een ‘speeltje’ van whales?

Dogecoin (DOGE) heeft al lang een trouwe gebruikersbasis, ongeacht de uiteenlopende kritiek die op de markt rondzweeft. De bekende meme-cryptocurrency blijft tot de topmunten behoren. Bovendien, hoewel de groei in het recente verleden werd onderbroken, hebben zich nieuwe ontwikkelingen voorgedaan.

Gisteren was een vrij vruchtbare dag voor DOGE, aangezien het de hoogste eendaagse stijging van de maand was. Hoewel de meeste op de markt, waaronder Bitcoin, deze week geen significante groei lieten zien, klom DOGE met 16,16% omhoog.

Een mogelijke oorzaak voor deze stijging zou de verklaring van Elon Musk kunnen zijn dat zijn team bij Tesla en SpaceX eigenaar zijn van DOGE. Hij zei dat deze mensen niet per se financiële experts zijn, maar nog steeds DOGE hebben. Dit is ook de reden waarom hij het “de crypto van het volk” noemde, maar is dit ook zo? Laten we het even bekijken.

Volgens een onderzoek, die uitgevoerd is onder 41.645 mensen uit 22 landen, is DOGE een van de meest gevraagde tokens en is meer dan 30,6% van alle crypto-eigenaren in de Verenigde Staten eigenaar van DOGE. Dit zijn bijna net zoveel mensen als degenen die Ethereum (ETH) bezitten en veel meer dan degenen die Cardano (ADA) en Binance Coin (BNB) bezitten.

Als er echter gekeken wordt naar het gemiddelde wereldwijde crypto-adoptiepercentage van Dogecoin, dan is de zien dat slechts 19,2% van de crypto-eigenaren in de rest van de wereld de meme-cryptocurrency bezitten.

In navolging van de altijd groene trend tijdens de hype, werden DOGE-investeerders gisteren actief en stegen de volumes tot een hoogtepunt van bijna 2 maanden van $2,5 miljard. Verder werd op één dag cumulatief meer dan 6,1 miljard DOGE met een waarde van ongeveer $1,22 miljard gekocht en verkocht. Dit toont aan dat veel mensen echt interesse hebben in het kopen/verkopen van de meme-cryptocurrency.

Het is echter belangrijk om rekening te houden dat Dogecoin nog steeds voor 62% in handen is van grote investeerders. Dit geeft aan dat, zoals Elon Musk eerder zelf ook al aangaf, Dogecoin te gecentraliseerd is.

Doordat 62% in handen is van zogenoemde whales, is het gemakkelijk voor hen om de koers van de crypto te manipuleren. Dit zal op zijn beurt weer voor grote winsten kunnen zorgen aan de kant van de whales, maar voor grote verliezen onder ‘het volk’.

Als we dit in acht nemen, is de conclusie dus duidelijk. Dogecoin is momenteel nog steeds meer een ‘speeltje’ voor grote investeerders en zolang deze statistiek zo blijft, zal het niet als “de crypto van het volk” gezien kunnen worden.