MoneyGram aangeklaagd vanwege samenwerking met Ripple

MoneyGram International is aangeklaagd wegens valse verklaringen die het bedrijf zou hebben afgelegd over zijn samenwerking met fintech-bedrijf Ripple Labs waarbij de cryptocurrency van de laatstgenoemde, XRP, betrokken bij zou zijn.

De groepsvordering werd op 1 maart ingediend door Rosen Law Firm namens de investeerders van MoneyGram die tussen 17 juni 2019 en 22 februari 2021 aandelen in het bedrijf kochten. In de aanklacht wordt beweert dat MoneyGram de investeerders heeft misleid over zijn samenwerking met Ripple en de juridische status van de XRP-token.

Volgens het document beschouwde de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) XRP de afgelopen jaren als een niet-geregistreerd effect. Dit betekent dat, als de toezichthouder de effectenwetten tegen Ripple zou handhaven, MoneyGram “de lucratieve stroom van marktontwikkelingsvergoedingen” zou verliezen, iets wat de advocaten omschrijven als een “kritiek” punt voor de financiële resultaten van het bedrijf. De rechtszaak beweert ook dat de investeerders van Monegram schade hebben geleden toen de echte details openbaar werden gemaakt.

Zoals gemeld door The Wall Street Journal, ontving MoneyGram in 2020 $38 miljoen aan netto marktontwikkelingsvergoedingen van Ripple, wat ongeveer 15% van de inkomsten van het bedrijf is.

MoneyGram en Ripple zijn in juni 2019 een strategisch partnership aangegaan, waarbij de laatstgenoemde heeft afgesproken om tot $50 miljoen te investeren in het overmakingsbedrijf. Datzelfde jaar begon MoneyGram het grensoverschrijdende betalingsplatform van Ripple te gebruiken, xRapid – later omgedoopt tot On-Demand Liquidity (ODL), en gebruikte XRP voor grensoverschrijdende betalingen.

Tegen het einde van 2020, toen de SEC Ripple beschuldigde van het ophalen van $1,3 miljard in een niet-geregistreerd effectenaanbod, bezat Ripple ongeveer 17% van de uitstaande aandelen van MoneyGram.

Als gevolg hiervan heeft MoneyGram vorige week dan ook aangekondigd dat het de samenwerking met Ripple heeft opgeschort, in afwachting op de uitspraak van de rechtzaak. Het betalingsbedrijf maakte dit bekend in zijn Q4-winstupdate:

“Vanwege de onzekerheid over hun lopende geschillen met de SEC, heeft het bedrijf de handel op het Ripple-platform opgeschort.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!