Europese Unie cryptocurrencies

Europese Unie moet zijn kans grijpen om één van de regelmakers te worden voor digitale finance, aldus Vladis Dombrovskis

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Vladis Dombrovskis – vice-president van de Europese Commissie verantwoordelijk voor de Euro, sociale dialogen en financiële stabiliteit – gaf onlangs aan dat Europa zijn kans moet grijpen om één van de regelmakers te worden voor digitale finance. Dit volgens een artikel dat vandaag op CoinDesk verscheen.

Hij zei het volgende in een toespraak op de Digital Finance Outreach 2020:

“Dit is een goede kans voor Europa om zijn internationale reputatie te versterken en een wereldwijde standaard te worden, met Europese bedrijven die de leiding nemen omtrent nieuwe technologieën voor digitale finance.”

Dombrovskis gaf tevens aan dat hun eerste testcase cryptocurrencies zou zijn.

De regulering van cryptocurrencies en blockchain-technologie heeft in de afgelopen jaren stappen gemaakt, echter blijven er nog steeds grote delen ongereguleerd. Een goed voorbeeld hiervan zijn stablecoin-projecten, zoals Libra, die momenteel niet onder bestaande Europese wetgeving vallen. Dombroviskis zei hier het volgende over:

“Gebrek aan rechtszekerheid wordt vaak genoemd als de belangrijkste belemmering voor het ontwikkelen van een solide markt voor crypto-activa in de EU.”

Sommige EU-leden hebben door dit gebrek aan rechtszekerheid het heft in eigen handen genomen, wat de marktintegratie schaadt en het voor bedrijven moeilijk maakt om in het hele handelsblok te opereren.

Een nieuw regelgevend regime voor cryptocurrencies zal niet alleen betrekking hebben op niet-gereguleerde digitale activa, maar het zal ook de bestaande standaarden over het hele continent consolideren en homogeniseren, zei Dombrovskis.

Het plan zou later dit jaar worden onthuld en Dombrovskis gaf niet veel weg over hoe het toekomstige regime eruit zou kunnen zien, hoewel hij benadrukte dat het innovatie zou ondersteunen en stimuleren.

Hij gaf aan dat de pilot het voor regelgevers mogelijk zal maken om ruimte te bieden voor het monitoren en observeren van nieuwe experimentele oplossingen.

Dombrovskis ging verder met het stellen dat de EU bijzonder graag striktere regels wil invoeren voor elk project dat wordt beschouwd als een “wereldwijde stablecoin”.

Dit lijkt het gevolg te zijn van initiatieven zoals het Libra-project van Facebook. We hebben in het verleden al aangegeven dat de Europese Unie niet achter het project van Facebook staat en gaf zelfs in november 2019 aan het in de EU te blokkeren, omdat zij van mening zijn dat dat het project “onbeheersbare of buitensporige risico’s” oplevert.

Dombrovskis zei het volgende:

“Over het algemeen zal onze aanpak evenredig zijn en betrekking hebben op het risiconiveau. Dat betekent lichtere regels voor minder risicovolle projecten. In het geval van wereldwijde stablecoins, zoals Libra, betekent hun potentieel dat onze regels sterker zullen zijn.”

Snel cryptocurrencies kopen? Doe dat meteen op Binance en meld je dan aan door hieronder te klikken!

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op Facebook en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN