Polkadot is eindelijk live na drie jaar ontwikkeling

De langverwachte Polkadot blockchain is nu live. De blockchain is sinds 2017 in ontwikkeling en is één van de meest succesvolle ICO’s van het jaar. Het project haalde om en nabij $140 miljoen op tijdens zijn ICO.

Polkadot zorgt ervoor dat verschillende blockchains met elkaar verbonden worden, ook wel bekend als interoperabiliteit. Dit doen ze door middel van sharding, parachains en bridges. Hierdoor kunnen blockchains met elkaar communiceren en transacties over en weer gestuurd worden.

“[Polkadot] verbindt verschillende ketens met elkaar in een verenigd netwerk, waardoor ze parallel kunnen verwerken en gegevens kunnen uitwisselen met sterke veiligheidsgaranties tussen ketens. Door de werklast te parallelliseren, lost Polkadot grote problemen op het gebied van doorvoer op.”

Polkadot is het afgelopen jaar op weg geweest naar de release van mainnet. Web3 bracht in juli 2019 Kusama uit. Kusama is een vroege, niet-gecontroleerde en ongeraffineerde uitgave van Polkadot. Kusama diende als testterein, waardoor teams en ontwikkelaars een parachain kunnen bouwen.

Door de lancering van Polkadot’s netwerk is er nu ook meer ruimte voor Ethereum. De Web3 Foundation en Parity Technologies, die Polkadot hebben ontwikkeld, worden geleid door respectievelijk Ethereum-medeoprichter Gavin Wood en voormalig Ethereum Foundation-beveiligingschef Jutta Steiner.

Er zijn in de afgelopen tijd verschillende confrontaties geweest tussen belanghebbenden van Ethereum en het Parity team. De confronaties liepen zelfs zo hoog op dat Parity Technologies in december had bekendgemaakt dat het zou stoppen met het onderhouden van de Ethereum-codebase en het ontwikkelen van Ethereum 2.0.

Ethereum-medeoprichter Gavin Wood, zei het volgende:

“Polkadot is in veel opzichten de grootste gok in dit ecosysteem tegen chain maximalisme. Zelfs als er één perfecte chain zou zijn, denk ik niet dat deze heel lang perfect zou blijven. Ik zou zeggen dat het echt niet zo’n goed plan is om zo gefocust te zijn op het steunen van één winnaar boven alle andere.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!