Rusland stelt crypto-wetgeving opnieuw uit

De onverwachte COVID-19-uitbraak vertraagt ​​de goedkeuring van de Russische wetgeving “On Digital Financial Assets”, aldus een regeringsfunctionaris. Hij schetste echter dat de wet wel is voltooid en dat de wet het gebruik van cryptocurrency in het land zal definiëren, maar het ook zal verbieden om het als betaalmiddel te gebruiken.

Crypto-wetgeving (opnieuw) uitgesteld

De Russische wet, inzake het gebruik van cryptocurrencies in het land, is sinds begin 2018 besproken, aldus Anatoly Aksakov, hoofd van de Doema-commissie op de financiële markten. Sindsdien hebben interne geschillen de aanneming ervan echter een paar keer verhinderd. Nu gaf een lokaal nieuwsbericht aan dat het opnieuw werd uitgesteld, maar deze keer is de reden het nieuwe coronavirus.

De COVID-19-uitbraak, die wereldwijd meer dan 40.000 doden heeft veroorzaakt, belemmert de goedkeuring van alle wetgevingsprocessen in Rusland. Aksakov waarschuwde dat het document “On Digital Financial Assets” mogelijk wordt uitgesteld, “waarschijnlijk tot het einde van de lente”.

Geen wettig betaalmiddel

Ondanks het uitstel deelde Aksakov enig licht over de doeleinden van de aanstaande wetgeving. Hij zei het volgende:

“We kwamen tot de conclusie dat het nodig is om deze tools te definiëren, maar het gebruik als betaalmiddel te verbieden. De wet definieert digitale financiële activa, de procedure voor de uitgifte ervan en de verspreiding ervan. Het omvat ook de uitgifte en circulatie van door goederen gedekte digitale activa.”

De nieuwe wet zal ook strikte en duidelijke regels bevatten voor de bestrijding van het witwassen van geld en alle andere illegale activiteiten, waarbij criminelen digitale activa kunnen gebruiken, voegde de ambtenaar eraan toe. Het zal ook crypto-beurzen reguleren, maar niet interfereren, zolang ze de wetgeving “niet schenden”.

Het wetsvoorstel vermeldt echter niets specifieks over cryptocurrency-mining. Aksakov is van mening dat het een bedrijfsvorm is die waarde oplevert, en daarom moet deze worden belast.

Digitale nationale valuta komt er aan?

Zoals wij in juni 2019 meldde, overwoog de Russische centrale bank een eigen digitale valuta. Aksakov bevestigde dat een roebel in cryptocurrency-vorm in de toekomst zal verschijnen, zonder op te geven wanneer precies. De vertegenwoordiger van de Staatsdoema merkte ook op dat het op blockchain gebaseerd zal zijn. Hij gaf echter ook aan dat de centrale bank van Rusland het gebruik zal gaan reguleren en controleren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!