Mede-oprichter Wikipedia ziet geen use-case in blockchain

Mede-oprichter van Wikipedia, Jimmy Wales, zei vrijdag dat hij geen enkele praktische use-case heeft gezien, die hem overtuigen om cryptocurrencies of blockchain in het platform te integreren. Dit volgens een artikel dat gisteren op CoinDesk verscheen.

Tijdens de CoinGeek-conferentie in Londen zei Jimmy Wales dat cryptocurrencies niets nuttigs zouden toevoegen aan Wikipedia. Hij geloofde zelfs dat het schadelijk zou zijn voor zijn visie en uiteindelijk de unieke manier waarop het platform werkt zou beschadigen.

Tegenover Craig Wright zei Wales dat hij probeerde onderscheid te maken tussen het ideologische en praktische karakter van cryptocurrencies. Wales heeft al voorstellen van advocaten afgewezen, die hem vroegen om het mogelijk te maken voor gebruikers om contentmakers en -editors rechtstreeks te belonen met digitale middelen.

Hij zei:

“Dit is echt een slecht idee. Het is een idee dat niet echt werkt. Als je iets neemt dat een slecht idee is en het op de blockchain plaatst, maakt dat het niet noodzakelijkerwijs wel een goed idee.”

Wikipedia vertrouwt op vrijwillige experts en enthousiastelingen om nieuwe inhoud toe te voegen en te bewerken, evenals om feiten te controleren en onnauwkeurig of irrelevant materiaal te verwijderen, zei Wales. Door cryptocurrencies te integreren, zou Wikipedia “een stap terug doen” door het voor mensen en bedrijven gemakkelijker te maken om te betalen voor de inhoud die ze op het platform willen, zei hij.

Hij ging verder met:

“Het creëren van een mechanisme waarmee je dat soort gedrag effectief kunt verifiëren … zal helemaal niet helpen met de kwaliteit van Wikipedia.”

Wales zei ook dat het staken van cryptocurrencies, voor makers en editors, Wikipedia “ernstig zou schaden”.

Hij stelde dat:

“Om tegen hen te zeggen dat je moet betalen of geld in gevaar moet brengen om Wikipedia te kunnen bewerken, is helemaal gek.”

Als het platform mensen betalingen laat doen, kunnen ze experts en enthousiastelingen uitsluiten die bijdragen uit interesse in hun gekozen onderwerp. In plaats daarvan zouden mensen effectief met elkaar concurreren om inhoud te maken en te bewerken, en onnauwkeurige vermeldingen te markeren, voor geldwinst, betoogde hij.

Hoewel hij tegen het creëren van prikkels voor Wikipedia-plaatsers was, zei Wales dat hij er geen probleem mee had dat het platform donaties in verschillende vormen van cryptocurrency accepteerde. Wikipedia is een goed doel en accepteert sinds 2014 donaties in Bitcoin (BTC).

Er was enige controverse toen Wales werd aangekondigd als headline speaker op de CoinGeek’s conferentie in Londen. Hij werd bekritiseerd omdat hij zich negatief had uitgelaten over Bitcoin Satoshi Vision (BSV).

Hij plaatste het volgende op Twitter:

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!