FIOD bestmixer.io

FIOD deelt informatie die is verkregen van Bestmixer.io

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

De Nederlandse overheid deelt inlichtingen, waaronder gegevens die zijn verzameld tijdens het neerhalen van Bestmixer.io van vorig jaar, met vier andere landen. Dit volgens een artikel dat vandaag op Bitcoinist geplaatst werd.

Bestmixer.io

Bestmixer.io was een Bitcoin-mixservice, die aanbood om Bitcoin-transfers verder te anonimiseren door tokens te mengen met die van andere bronnen.

De Nederlandse Fiscale Informatie- en Onderzoeksdienst (FIOD) begon de dienst te onderzoeken na vermoedens over zijn activiteiten en ontstaan. Hoewel Bitcoin-mixplatforms een legitiem gebruik hebben voor het vergroten van de anonimiteit, kunnen ze ook door criminelen worden gebruikt voor het witwassen van geld.

Zoals eerder gemeld heeft de FIOD, in een gezamenlijke operatie met Europol in mei 2019, Bestmixer gesloten en zijn activa in beslag genomen.

Het delen van informatie

Nederland, Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië vormden in 2018 de Joint Chiefs of Global Tax Enforcement, of J5-group.

Tijdens een J5-evenement deze week in Sydney legde FIOD-chef Hans van der Vlist uit dat alle informatie, die tijdens het Bestmixer-onderzoek was verzameld, met de andere lidstaten was gedeeld. Hij zei:

“We hebben alle informatie verstrekt die uit het Bestmixer-onderzoek is voortgekomen. We deelden het met andere landen en we gebruikten het in de J5 challenge.”

Hij ging verder met het stellen dat het neerhalen van Bestmixer een “zware slag tegen het verbergen van cryptogeldstromen” veroorzaakte en dat de verkregen informatie nog steeds resultaten oplevert.

Meer operaties van de J5

Zoals wij eerder vandaag meldde arresteerde de FIOD afgelopen maandag twee personen die verdacht werden van het witwassen van geld met behulp van cryptocurrency. Een van de gevallen houdt rechtstreeks verband met informatie die tijdens de Bestmixer-operatie is verzameld.

De J5-groepsbijeenkomst van deze week volgt op de afgifte van dagvaardingen en huiszoekingsbevelen door haar leden vorige maand, als onderdeel van een gezamenlijk onderzoek naar een Midden-Amerikaanse financiële instelling. De US Internal Revenue Service (IRS) beschreef dit als de eerste belangrijke operationele activiteit van de J5.

De plaatsvervangend commissaris van de Australische belastingdienst, Will Day, benadrukte echter dat de J5 “verder kijkt dan alleen een enkele financiële instelling in Midden-Amerika.”

De samenwerking tussen landen helpt ook individuele lidstaten om binnenlandse gevallen van belastingontduiking te onderzoeken, door het gebruik van offshore-rekeningen. Day verklaarde dat het grootste deel van de focus lag op het vervolgen van de professionele instaatstellers van dergelijke regelingen, en dat personen die bezorgd waren dat zij in een dergelijke regeling verstrikt zijn, naar voren zouden moeten komen en met de autoriteiten moeten samenwerken.

Hij zei:

“Kom snel naar voren, want met de J5-samenwerking is het slechts een kwestie van tijd totdat we u vinden.”

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op Facebook en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN