Twee Nederlandse mannen opgepakt door de FIOD vanwege het witwassen van miljoenen euro’s aan cryptocurrencies

De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) heeft maandag twee mannen gearresteerd wegens vermeende witwassen van miljoenen euro’s in cryptocurrency. Dit volgens een gezamenlijke verklaring van de Joint Chiefs of Global Tax Enforcement (J5).

De FIOD arresteerde de Nederlandse criminelen in afzonderlijke onderzoeken naar belastingontduiking van crypto-belasting, waarbij ongeveer 260.000 werd teruggevorderd in cryptocurrencies en ongeveer 3 kilo goud. Onder andere werd er beslag gelegd op creditcards en betaalpassen met cryptocurrencies en euro’s.

Een 45-jarige man uit Noordwijk

In het eerste onderzoek werd een 45-jarige man uit Noordwijk, gearresteerd op verdenking van het witwassen van ongeveer €2,1 miljoen. De verdachte heeft, naar verluidt, grote aankopen gedaan met een crypto creditcard die niet kon worden uitgelegd aan de Nederlandse Belastingdienst op basis van zijn inkomsten en vermogen. Hij maakte ook verschillende grote opnames met deze kaart. Verschillende items werden in beslag genomen, waaronder drie kilogram goud, ongevee €260.000 aan cryptocurrencies, debet- en creditcards met zowel cryptocurrencies en euro’s, een auto en luxe items, zoals horloges en andere sieraden.

31-jarige man uit de provincie Groningen

In het tweede onderzoek werd er een 31-jarige man uit de provincie Groningen gearresteerd. Verwacht wordt dat de twee verdachten zullen getuigen. Het vermoeden bestaat dat de mannen een aanzienlijke hoeveelheid geld hebben witgewassen. Om dit te doen, gebruikten ze de cryptoservice aanbieder Bestmixer.io. Op basis van het gebruikte Bitcoin-adres kon het onderzoeksteam het IP-adres identificeren. De Bestmixer-service werd waarschijnlijk gebruikt om inkomsten te verbergen en wit te wassen. Als onderdeel van deze handhavingsactie werden de digitale en fysieke zakelijke accounts in beslag genomen.

De J5 samenwerking

De FIOD heeft onlangs haar crypto-politie-onderzoek opgevoerd. In samenwerking met belastingautoriteiten uit het VK, de VS, Australië en Canada, gezamenlijk de J5 genoemd, delen agenten sinds 2018 tips en gegevens.

Één van de grootste gegevensdumps kwam kort nadat FIOD beslag legde op bestmixer.io. Die operatie in mei 2019 leverde talloze gebruikersgegevens op in IP-adressen en Bitcoin-adressen, die de FIOD eind vorig jaar deelde op de crypto tax summit in Los Angeles.

FIOD’s chef, Hans van der Vlist, zei het volgende:

“De J5-uitdaging in de Verenigde Staten, eind 2019, was belangrijk in onze strijd tegen crypto-criminaliteit. De operationele samenwerking binnen de J5 beginnen hun vruchten af ​​te werpen.”

Meer bestmixer.io-arrestaties kunnen er aan zitten te komen, aldus het persbericht.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!