Volgens het rapport over 2019 van DappReview, die gisteren gepubliceerd werd, waren slechts 3 blockchains goed voor bijna 99% van het totale transactievolume in de gedecentraliseerde applicatie- (dApp) markt.
In het voorgaande jaar vonden belangrijke doorbraken plaats, met name door de opkomst van decentralized finance (DeFi) en non-fungibele tokens (NFT). DappReview vatte de belangrijkste gebeurtenissen, binnen het DApp-ecosysteem in 2019, samen. In het rapport stond dat de totale waarde van on-chain-transacties $23 miljard bedroeg. Daarnaast stond er in het rapport dat er ruim 1.900 nieuwe dApps toegevoegd werden in 2019. Dit maakt het totaal op meer dan 4.000.
Aantal gebruikers bleef achter
Het aantal gebruikers van de dApps is echter niet zo hard gegroeid. Zo werd EOS, dat het jaar goed begon met een transactievolume van $6,1 miljard, in begin november zwaar getroffen.
De EIDOS-airdrop maakte het netwerk vrijwel onbruikbaar toen het werd gelanceerd. Het mechanisme verdeelde tokens aan gebruikers die een willekeurige hoeveelheid EOS naar de smart contract stuurden, wat ertoe leidde dat sommigen meerdere accounts aanmaakten en extra middelen huurden om deel te nemen aan de airdrop.
Dit had een directe impact op het aantal actieve EOS dApp-gebruikers, die een zware daling te verduren kreeg en hier nog niet van teruggekomen is.
De analisten beweren echter dat de meerderheid van deze gebruikers bots waren die deelnamen aan online gokken. Categorieën zoals Exchange en Game vertoonden vergelijkbare activiteitsniveaus, en namen zelfs toe.
Desondanks had de verstopping van het netwerk duidelijke gevolgen, zoals het populaire spel EOS Knights dat het platform voor zijn toekomstige versie sloot. DappReview zei het volgende:
“Blockchain-games moeten nog steeds de wrede realiteit onder ogen zien dat de schade die door EIDOS wordt veroorzaakt 15 maanden zal voortduren en dat de congestie van het EOS-hoofdnetwerk op korte termijn misschien moeilijk op te lossen is. De bestaande gebruikers gaan geleidelijk weg en er zijn geen nieuwkomers.”
Ethereum en Tron
Ethereum (ETH) host een gevarieerd aanbod van dApps. Het afgelopen jaar werd gekenmerkt door de opkomst van DeFi, toen verschillende krediet- en derivatenoplossingen op basis van Maker’s (MKR) DAI stablecoin verschenen. Daarnaast steeg het transactievolume voor gedecentraliseerde beurzen en financiële oplossingen snel en besloeg bijna het volledige dApp-ecosysteem van Ethereum.
Het rapport merkte echter op dat de waarde vergrendeld in DeFi klein blijft, zelfs in vergelijking met andere blockchain-gebaseerde financiële hulpmiddelen.
Tron (TRX) daarintegen, die het op twee na grootste transactievolume ($4,4 miljard) registreerde, had meer de focus op het online gokken. Ruim 90% van de dApps op de blockchain hadden iets te maken met online gokken.
De oprichter van Tron, Justin Sun, heeft verschillende sterke stappen gezet om zijn aanbod te diversifiëren, zoals de introductie van op Tron gebaseerde iteraties voor de Tether (USDT) stablecoin, investerend in Poloniex, Dlive en andere niet-gokplatforms. Dat lijkt niet voldoende te zijn geweest om Trons gebruikersstatistieken van het afgelopen jaar aanzienlijk te beïnvloeden.
Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.