Qatar Financial Center verbiedt crypto-activiteiten

De regelgevende autoriteit van Qatar Financial Center (QFCRA) heeft aangekondigd dat virtuele activadiensten niet mogen worden uitgevoerd in of vanuit het Qatar Financial Center (QFC). Dit volgens een artikel die vandaag op Cointelegraph verscheen.

Wat is het Qatar Financial Center?

Het QFC is een zakelijk en financieel centrum met een eigen juridische, regelgevende, fiscale en zakelijke infrastructuur in Qatar die is opgericht om bedrijven naar het gebied te trekken en de economische ontwikkeling in het land te bevorderen.

Volgens de officiële website heeft het centrum meer dan 500 bedrijven aangetrokken met een totaal beheerd vermogen van $20 miljard.

De aankondiging

De toezichthouder kondigde dit aan in een tweet, die op 26 december werd gepubliceerd, en verklaarde dat geautoriseerde bedrijven de levering of uitwisseling van crypto-activa, en aanverwante diensten, tot nader order niet mogen aanbieden of vergemakkelijken. De QFCRA waarschuwt:

https://twitter.com/QFCRA/status/1210149668056915970

“De QFC Regulatory Authority bevestigt dat Virtual Asset Services niet mogen worden uitgevoerd in of vanuit de QFC.”

In de brief staat onder andere:

“De regelgevende instantie legt sancties op in overeenstemming met haar rechten en verplichtingen … in geval van schending van activiteiten … die niet zijn toegestaan ​​in de QFC.”

Een brede definitie

De QFCRA definieert virtuele activadiensten als de uitwisseling tussen crypto-to-fiat of crypto-to- crypto, overdracht van crypto-activa, bewaring of administratie van virtuele activa of hulpmiddelen voor hun beheer, en deelname aan of aanbieden van financiële diensten met betrekking tot virtuele activa.

Een artikel dat de volgende dag werd gepubliceerd door Al-Watan, de plaatselijke media, merkte op dat het land net nieuwe normen voor het witwassen van geld en financiering van terrorismebestrijding heeft aangenomen. De gouverneur van de Qatarese centrale bank Sheikh Abdullah bin Saud Al Thani zei het volgende:

“De staat Qatar bevestigt dat het bestrijden van het witwassen van geld en terrorismefinanciering een strikt en effectief regelgevings- en wetgevingskader vereist, waarbij de bevoegdheden en verantwoordelijkheden van zowel overheidsinstanties als relevante ministeries worden gedefinieerd met betrekking tot het bestrijden van witwassen en terrorismefinanciering.”

Vanaf 10 januari zal het regelgevingslandschap voor crypto-bedrijven volledig veranderen in de Europese Unie, en deze veranderingen zullen iedereen raken die cryptofondsen van klanten opslaan of fiat-to-crypto-uitwisselingsdiensten aanbieden. Dit komt door de wetgeving die bekend staat als de vijfde anti-witwasrichtlijn van de EU, die op 9 juli 2018 in werking getreden is, en wordt omgezet in de nationale wetgeving van elke EU-lidstaat. Voordien vielen cryptocurrencies, in de meeste gevallen, buiten deze EU-regelgeving, echter gaat dat vanaf 10 januari 2020 veranderen. Lees hier wat het inhoudt.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!