Europese Centrale Bank

Wat betekenen de nieuwe EU richtlijnen voor de branche?

In januari 2020 zal het regelgevingslandschap voor crypto-bedrijven volledig veranderen in de Europese Unie, en deze veranderingen zullen iedereen raken die cryptofondsen van klanten opslaan of fiat-to-crypto-uitwisselingsdiensten aanbieden. Dit komt door de wetgeving die bekend staat als de vijfde anti-witwasrichtlijn van de EU, die op 9 juli 2018 in werking getreden is, en wordt uiterlijk op 10 januari 2020 omgezet in de nationale wetgeving van elke EU-lidstaat. Voordien vielen cryptocurrencies, in de meeste gevallen, buiten deze EU-regelgeving, echter gaat dat vanaf 2020 veranderen.

Wat kunnen we verwachten deze verandering?

De EU gaat zich onder andere concentreren op het witwassen van geld te bestrijden en de financiering van terrorisme tegen te gaan. In juni hield de G-20 een bijeenkomst in Japan en onderstreepte een aantal zorgen over crypto-activa, waarin stond:

“Hoewel crypto-activa op dit moment geen bedreiging vormen voor de wereldwijde financiële stabiliteit, blijven we waakzaam voor risico’s, waaronder risico’s met betrekking tot consumenten- en beleggersbescherming, anti-witwassen (AML) en het tegengaan van de financiering van terrorisme.”

Als zodanig worden specifieke crypto-serviceproviders geconfronteerd met dezelfde vereisten als traditionele financiële instellingen op het gebied van autorisatie door een financiële toezichthouder, klantidentificatie (KYC), doorlopende accountcontrole, archivering en rapportage van verdachte activiteiten.

Het is met name de taak van de EU-lidstaten om strengere anti-witwasmaatregelen in hun nationale wetgeving op te nemen. Op deze manier kunnen bevoegde autoriteiten in de EU het gebruik van cryptocurrencies beter volgen, het voorkomt het plaatsen van illegaal geld in het financiële systeem en sluit het verbergen van transacties voor onwettige doeleinden uit.

De EU streeft er echter wel naar om een ​​dergelijke monitoring evenwichtig en evenredig te maken, om de technische vooruitgang van FinTech te waarborgen.

Andere maatregelen

In de EU is tevens de algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing op de verwerking van persoonsgegevens die zijn verzameld voor AML / CFT onder 5AMLD, wat betekent dat crypto-beurzen en wallet-aanbieders verplicht zijn om passende maatregelen te treffen om klantgegevens te beschermen.

Een ander belangrijk punt is de invoering van de regeling voor uiteindelijk gerechtigde. De EU vereist het van meldingsplichtige entiteiten dat zij informatie verzamelen over de identiteit van de uiteindelijk gerechtigden van haar klanten.

Daarnaast verplicht 5AMLD EU-lidstaten om informatie over uiteindelijk gerechtigden beschikbaar te stellen in openbare registers van de staat, die op EU-niveau onderling moeten worden verbonden om grensoverschrijdende samenwerking en toegang tot informatie voor toezichthouders en financiële inlichtingendiensten te vergemakkelijken.

Is dit goed nieuws?

Wij zijn van mening dat de regulering van crypto in de EU voor een grotere acceptatie op de cryptomarkt en de stabiliteit van het financiële stelsel van de EU zal zorgen. We denken ook dat we verschillende mate van soepelheid kunnen gaan zien, met betrekking tot regelgevingen, van lidstaat tot lidstaat. Het is dus nog afwachten hoe de Benelux dit gaat aanpakken, echter denken wij wel dat dit goed nieuws is voor de branche in het algemeen.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN