Bank of Japan: Er is geen vraag naar een CBDC

Gouverneur Haruhiko Kuroda van de Bank of Japan (BOJ) zei dat er geen publieke vraag is naar een digitale valuta vanuit de centrale bank (CBDC) in Japan. Dit gaf hij aan in zijn toespraak op het symposium voor het 35-jarig jubileum van het Centre for Financial Industry Information Systems op 4 december.

Geen reden voor een CBDC

Kuroda gaf aan dat hij de uitdagingen van particuliere wereldwijde stablecoins en CBDC’s aangepakt. Hij concludeerde dat er momenteel geen reden is om een ​​CBDC in Japan uit te geven:

“In Japan neemt de hoeveelheid contant geld nog steeds toe, en het lijkt er op dit moment niet op dat er vanuit het publiek behoefte is aan een CBDC. Desalniettemin heeft de Bank of Japan hier technisch en juridisch onderzoek naar verricht om klaar te staan ​​wanneer de behoefte voor een CBDC zich in de toekomst toch zou voordoen. De BOJ moet ook de impact van CBDC’s op financiële bemiddeling bestuderen.”

Hoewel de gouverneur van de centrale bank op dit moment geen reden ziet om zijn eigen digitale valuta uit te geven, geeft hij toe dat “er een grote verscheidenheid aan particulier digitaal geld in Japanse yen is”. De bank moedigt het gebruik van dergelijke particuliere digitale valuta’s en de verbetering hiervan aan, met als doel hun functies dichter te brengen bij wat van een CBDC wordt verwacht.

In oktober heeft de instelling nog een puntenbeloningsprogramma geïntroduceerd voor klanten die niet-contante betalingen gebruiken om de productiviteit van relevante bedrijven te verbeteren.

Wereldwijde stablecoins

Als het gaat om wereldwijde stablecoins, zoals Facebook’s Libra, zei Kuroda dat de bank voorzichtiger zou zijn. Hij zei:

“Wereldwijde stablecoins (GSC’s), zoals Libra, kunnen voor veel gebruikers handige betalingsservices bieden, mits rechtszekerheid en technische stabiliteit zijn gewaarborgd. Echter kunnen gebruikers de voordelen van GSC’s niet volledig gebruiken, tenzij verschillende uitdagingen en risico’s met betrekking tot het witwassen van geld, cyberbeveiliging, gegevensbescherming en consumenten- en beleggersbescherming naar behoren worden aangepakt.”

Kuroda zei ook dat geen GSC met zijn activiteiten zou moeten beginnen totdat juridische, regelgevende en toezichtuitdagingen en risico’s zijn aangepakt. Dit kan volgens hem het beste gedaan worden als overheden wereldwijd samenwerken om de financiële stabiliteit te handhaven.

Grootste bank van Japan ontwikkelt geen digitale valuta

Ondertussen heeft de MUFG Bank, de grootste bank in Japan en de op vier na grootste bank ter wereld, ontkend dat het van plan is om volgend jaar een digitale valuta in Japan te lanceren. Dit volgens een verklaring die op 4 december geplaatst werd.

Eerder hadden verschillende lokale Engelstalige media, waaronder Japan Times, gemeld dat MUFG in de eerste helft van 2020 een eigen digitale valuta zou introduceren. Dit blijkt dus niet waar te zijn volgens de bank. De bank zei:

“Deze rapporten zijn niet gebaseerd op enige aankondiging door MUFG Bank. Het is waar dat we de joint venture-overeenkomst hebben gesloten voor de oprichting van een nieuw bedrijf. Op dit moment is hierover echter nog geen andere beslissing genomen.”

Het aanbod zou gebruikers naar verluidt in staat stellen om betalingen te doen via hun smartphone, met behulp van QR-codes, waarbij de digitale valutarekening is gekoppeld aan een bankrekening.

Volgens Japan Times, die “geïnformeerde bronnen” noemde, zou MUFG een minderheidsbelang in het bedrijf achter de token houden. 51% zou eigendom zijn van haar partner, HR-dienstverlener Recruit Holdings.

Japanse SoftBank lanceert betaalpas met ingebouwde crypto-wallet

Ondertussen hebben wij maandag een artikel geplaatst waarin duidelijk werd dat de Japanse SoftBank een nieuwe bankpas had geïntroduceerd met een ingebouwde cryptocurrency-portemonnee.

SoftBank Group Corp. is een Japans multinational conglomeraat dat zich richt op telecommunicatie, media, e-commerce, internet, robotica, financiën en marketing. SoftBank stond in 2017 in de ranglijst van Forbes Global 2000 op de 38e positie als grootste bedrijf ter wereld.

Volgens het bericht ontwikkelde SoftBank de bankpas in samenwerking met de in de Verenigde Staten gevestigde portemonnee-ontwikkelaar Dynamics. Het nieuwe product heet SBC Wallet Cards en kan worden gebruikt als een traditionele betaalpas of als een cryptocurrency-portemonnee.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!