Europese Centrale Bank

Bestuurslid ECB: “De EU dreigt haar voorsprong te verliezen”

Bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB), Benoit Coeure, heeft gewaarschuwd dat wereldwijde stablecoins ongetest blijven en potentiële risico’s met zich meebrengen over meerdere beleidsdomeinen. Dit volgens een toespraak, getiteld “De kloof oversteken naar de retailbetalingen van morgen”, van Coeure die op 26 november gehouden werd.

Geen pan-Europese oplossing

Het lid van de directie van de ECB maakte zijn opmerkingen op de gezamenlijke conferentie van de ECB en de Nationale Bank van België, die gericht was op het falen van het opzetten van een ​​pan-Europese, marktgestuurde, oplossing voor digitale retailbetalingen.

Ondanks de vooruitgang met back-endinitiatieven, zoals SEPA en het TARGET Instant Payment Settlement (TIPS) -systeem, heeft geen een pan-Europese oplossing noemingswaardige vooruitgang geboekt bij verkooppunten en online betalingen, zei hij.

Hij ging verder met stellen dat de EU “het risico loopt haar economische voorsprong te verliezen”, met nationale versnippering die de concurrentie verlamt en innovatie op pan-Europees niveau belemmert.

Stablecoins brengen risico’s met zich mee

Twintig jaar na de invoering van de euro heeft dit onvermogen om grensoverschrijdende betalingsdiensten te harmoniseren de belangstelling van de consument gewekt voor snellere en goedkopere alternatieven en nieuwe ecosystemen. Hier waarschuwde hij voor de potentiële risico’s van de afhankelijkheid van Europa van nieuwe wereldwijde initiatieven. Hij zei het volgende:

“Globale stablecoin-regelingen brengen potentiële risico’s met zich mee op een breed scala van beleidsdomeinen, zoals rechtszekerheid, beleggersbescherming, financiële stabiliteit en naleving van anti-witwas vereisten. Overheden hebben duidelijk gemaakt dat de lat zeer hoog zal worden gelegd om deze stablecoin-initiatieven toe te staan.”

Couere benadrukte verder dat de afhankelijkheid van niet-Europese wereldspelers een strategisch risico met zich meebrengt voor de “autonomie en veerkracht van Europese betalingssystemen.”

De bal ligt bij de centrale banken

Coeure merkte verder op dat centrale banken hun beleid en instrumenten moeten aanpassen om te reageren op nieuwe uitdagingen, op het gebied van consumentenbescherming en monetaire beleid transmissies, aangezien opkomende technologieën het betaalgedrag van consumenten veranderen.

Hij merkte op dat de ECB onderzoekt of digitale valuta’s vanuit de centrale bank ervoor kunnen zorgen dat burgers “in staat blijven om geld van de centrale bank te gebruiken, zelfs als contanten uiteindelijk niet langer worden gebruikt”, maar merkte op dat zij zich bewust moeten blijven van hun bredere impact op financiële bemiddeling.

Potentiële initiatieven onder leiding van de centrale bank mogen spelers uit de particuliere sector echter niet verdringen in de zoektocht naar snellere en efficiëntere retailbetalingen in het eurogebied, benadrukte Coeure.

Gisteren plaatsten wij nog een artikel, waarin Denis Beau, de eerste plaatsvervangend gouverneur van Banque de France, sprak tijdens de AFME jaarlijkse kapitaalmarkten technologie- en innovatieconferentie op 21 november en dieper inging op de kwestie van beleidskaders, die mogelijk kunnen zorgen voor innovatie en groei op de Europese kapitaalmarkten.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op Facebook en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN