Börse Stuttgart BSDEX

Duitse banken zeggen dat een digitale euro nodig is!

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Duitse banken hebben verschillende argumenten voor de digitale euro aangevoerd. Dit volgens een publicatie die op woensdag 30 oktober geplaatst werd door de Vereniging van Duitse Banken (Bankenverband), die meer dan 200 particuliere commerciële banken en elf aangesloten verenigingen vertegenwoordigt.

Digitale euro is nodig!

De vereniging geeft aan dat de “economie een programmeerbare digitale euro nodig heeft.” Zij geven aan dat het monetaire beleid de verantwoordelijkheid van de staat is. Verder stelt het artikel dat de verantwoordelijkheid voor het monetaire systeem bij soevereine natiestaten ligt en dat elke valuta, die door banken of particuliere ondernemingen verstrekt worden, in een door de staat bepaald systeem moeten passen. “Al het andere zou uiteindelijk leiden tot chaos en instabiliteit”, luidt het bericht.

De banken pleiten voor een, op cryptografie gebaseerde, digitale euro die volgens hen moet worden gecreëerd, met als voorwaarde dat er gelijktijdig een gemeenschappelijk, pan-Europees, betalingsplatform wordt opgezet. Ze geven verder het volgende aan:

“De gebruiker van een digitale euro (mens of machine) moet duidelijk identificeerbaar zijn. Dit vereist een Europese of, beter nog, een wereldwijde identiteitsnorm. Bij elke vorm van digitaal geld moeten klanten worden geïdentificeerd met behulp van een norm, die net zo streng is als die banken en andere verplichte entiteiten moeten toepassen in het huidige wettelijke kader ter bestrijding van het witwassen van geld en terrorismefinanciering.”

Volgens Bankenverband kan een concurrerend betalingssysteem echter alleen worden gebaseerd op een gemeenschappelijke norm en een gemeenschappelijke valuta. Ze gaven aan:

“Om Europa’s concurrentievermogen te behouden, aan de behoeften van klanten te voldoen en transactiekosten te verlagen, moet de invoering van, op de euro gebaseerd, programmeerbaar digitaal geld worden overwogen.”

Hoewel de Duitse particuliere banken ervan overtuigd zijn dat deze vorm van digitaal geld in een gedigitaliseerde economie snel aan belang zal winnen, stellen ze dat het bestaande monetaire systeem niet in gevaar mag worden gebracht door het aanbieden van op crypto gebaseerd digitaal geld, zoals Libra.

De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz weergalmde soortgelijke gevoelens toen hij onlangs pleitte voor het idee van het lanceren van een digitale euromunt. Hij gaf toen aan dat een dergelijk digitaal betalingssysteem gunstig zou zijn voor Europa en dat ze “het niet aan China, Rusland, de VS of particuliere providers moeten overlaten.”

Private crypto hebben weinig toegevoegde waarde

Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank, zei onlangs dat private stablecoins en cryptocurrency in het algemeen weinig toegevoegde waarde hebben en voegt toe:

“Tot nu toe hebben stablecoins en crypto-activa beperkte implicaties op deze gebieden en zijn ze niet zodanig ontworpen dat ze geschikte vervangers voor geld zijn.”

Draghi zijn mening wordt vergezeld door het Duitse federale parlement, dat onlangs een verklaring heeft uitgegeven waarin zij zeiden dat cryptocurrencies, zoals Bitcoin (BTC), geen echt geld zijn.

Bovendien wordt in de verklaring erop gewezen dat stablecoins geen alternatief zijn voor fiat-geld en wordt uitgelegd dat de regering voornemens is hun goedkeuring te beperken:

“Er zal voor worden gezorgd dat stablecoins zich niet vestigen als alternatief voor de valuta van de staat, en dus het bestaande monetaire systeem in twijfel trekken.”

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN