Banken in EU gaan in 2020 beschikken over een instant betalingssysteem in reactie op Libra

Het heeft niet lang geduurd, voordat er een reactie kwam vanuit de banken op het cryptocurrency project van Facebook. Vanaf eind 2020 zullen namelijk alle banken in de EU kunnen beschikken over een instant betalingssysteem. Dit meldde Reuters op woensdag 26 juni.

Realtime betalingen zijn al sinds 2017 mogelijk in de eurozone, echter maakt slechts 60% van de banken hier gebruik van. Dit kan echter door de komst van Libra versneld geadopteerd gaan worden door de banken. Reuters merkt ook op dat andere functionarissen hebben bevestigd dat 2020 was een haalbaar doel is, maar zij merkten ook op dat de gehele eurozone dit moet gaan implementeren, voordat het echt zin heeft.

De directeur-generaal van de European Payments Council (EPC), Etienne Goosse, zei naar verluidt dat, ongeacht het succes van Facebook’s Libra, de concurrentie van technologiebedrijven hier is om te blijven en dat banken zich sneller zullen moeten gaan evolueren om dit bij te kunnen benen. Goosse wijst erop dat grote tech organisaties een aanzienlijk voordeel hebben ten opzichte van het gefragmenteerde banksysteem:

“Ze komen met een wereldwijde oplossing, onder een wereldwijd merk dat veel dingen aanbiedt die de consumenten geweldig lijken te vinden, dus we hebben geen tijd.”

Reuters plaatst wel een kanttekening bij het systeem. Zij geven namelijk aan dat het wellicht niet genoeg is om te concurreren met projecten zoals Libra. Dit vanwege het feit dat FinTech bedrijven zoals Facebook alleen van hun gebruikers hoeven te vragen om een mobiele applicatie te installeren. Tevens kunnen bedrijven zoals Facebook hun bestaande platformen in hun voordeel gebruiken.

Eerder vandaag plaatsten wij al het bericht dat de centrale bank van Singapore gesprekken heeft gevoerd met Facebook over de komende cryptocurrency van de social media gigant.

Daarnaast plaatsten wij gisteren het bericht dat het hoofd van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin) andere toezichthouders heeft opgeroepen om normen te ontwikkelen in antwoord op Libra.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!