Studie Cambridge Centre for Alternative Finance geeft inzicht in belemmering regelgevingsbeleid

Volgens een studie van Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF), vormt het ontbreken van een standaard mondiale terminologie voor crypto-activa een belangrijke belemmering voor het aannemen van een duidelijk regelgevingsbeleid. Deze studie werd gepubliceerd op dinsdag 16 april.

De studie werd uitgevoerd met ondersteuning van het Nomura Research Institute (NRI) en biedt een gedetailleerde analyse van het regelgevingslandschap, in de crypto-markt, in 23 jurisdicties. De onderzoeksgegevens werden voornamelijk van november 2018 tot begin februari 2019 verzameld.

De studie toonde aan dat belangrijke termen in de crypto-industrie vaak door elkaar gebruikt worden en dat deze geen duidelijke definitie hebben. Dit belemmert op zijn beurt weer het regelgevingsbeleid.

Zo toonde de studie aan dat de term ‘crypto-asset’ al een specifieke definitie ontbeert en deze wordt veelal gebruikt om te verwijzen naar digitale tokens die zijn uitgegeven en worden overgedragen op distribured ledger technology (DLT). De studie betoogt dat de termen crypto-asset en token verschillende betekenissen hebben, afhankelijk van de situatie en context.

Het rapport biedt drie belangrijke contexten voor de definitie van crypto-activa:

  1. Crypto-activa omvat alle typen digitale tokens die worden uitgegeven en gedistribueerd op een blockchain.
  2. Vanuit het perspectief van een intermediair, omvat een crypto-asset alle typen digitale tokens op een blockchain met open toegang, die niet noodzakelijkerwijs een functie hoeven uit te voeren.
  3. In een meer specifieke zin, verwijzen crypto-assets uitsluitend naar digitale tokens op open DLT-systemen die een essentiële rol spelen bij het functioneren.

Daarnaast geeft het onderzoek aan dat, vóór de adoptie van duidelijk gedefinieerde en gestandaardiseerde terminologie, de regelgevende jurisdicties eerst de nuances van de verschillende termen moeten begrijpen en de terminologie moeten identificeren die het meest geschikt is voor hun regelgevingsdoelen.

Een eerder onderzoek van Cambridge wees uit dat, hoewel uitdagend, het in theorie mogelijk is voor organisaties om blockchain-applicaties te ontwerpen die volledig voldoen aan de geïmplementeerde ‘algemene dataprotectie verordening’. 

Ben je benieuwd naar het laatste Crypto Nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!