Onderzoek wijst uit dat het lastig is om te voldoen aan de Europese GDPR wetgeving, maar niet onmogelijk!

Een gezamelijk onderzoek van Queen Mary University en University of Cambridge wees uit dat, hoewel uitdagend, het in theorie mogelijk is voor organisaties om blockchain-applicaties te ontwerpen die volledig voldoen aan de onlangs geïmplementeerde ‘algemene dataprotectie verordening’. Het onderzoek werd gepubliceerd in het Richmond Journal of Law and Technology.

Wat is de GDPR?

Het is een Europese verordening (dus met rechtstreekse werking) die de regels voor de verwerking van persoonsgegevens door particuliere bedrijven en overheidsinstanties in de hele Europese Unie standaardiseert. Het doel is niet alleen om de bescherming van persoonsgegevens binnen de Europese Unie te garanderen, maar ook om het vrije verkeer van gegevens binnen de Europese interne markt te waarborgen. De verordening geldt wereldwijd voor alle ondernemingen en organisaties die persoonsgegevens bijhouden en verwerken van natuurlijke personen in de Europese Unie, onafhankelijk of er al dan niet betaald wordt voor diensten of producten. De AVG is in mei 2016 in werking getreden. Organisaties kregen tot 25 mei 2018 de tijd om hun bedrijfsvoering met de AVG in overeenstemming brengen. De maximale boete is 20 miljoen euro of 4% van de jaarlijkse wereldwijde omzet in het geval van een onderneming, waarbij de hoogste variant geldt.

Voldoen aan de verordering

Vanwege aangeboren aspecten van blockchain-technologie, zoals de onveranderlijkheid en het onvermogen om klantgegevens die als zodanig zijn vastgelegd achteraf te verwijderen, worden de problemen duidelijk als het gaat om het creëren van een oplossing die voldoet aan deze Europese regelgeving.
“Veelbelovende voorbeelden zijn het versleutelen van ingangen en vervolgens het verwijderen van de relevante decoderingssleutels, waardoor alleen onleesbare gegevens on-chain blijven of met behulp van zogenaamde ‘off-chain’ opslagmodellen.”
Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op telegram

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!