Verschil tussen tokens en coins


De termen coins en tokens worden vaak door elkaar gebruikt, maar er zijn een paar belangrijke verschillen om op te letten. Als je nieuw bent in de wereld van cryptocurrency, zul je ongetwijfeld hebben ontdekt dat er een technische termen bestaan. Twee termen die de bron van veel verwarring zijn, zijn ‘coin’ en ’token’. Er zijn veel overeenkomsten tussen beide, echter zijn er ook belangrijke verschillen. Deze hebben we voor jou in dit artikel op een rijtje gezet.

Coins vs Tokens

Coins zijn stand-alone cryptocurrencies op basis van hun eigen blockchain. Tokens worden gebouwd en gebruikt op bestaande blockchains.

Wat is een crypto coin?

In algemene termen is een cryptocoin een gecodeerde digitale valuta die bedoeld is om als betaalmiddel te worden gebruikt. Een coin is een waarde-eenheid die werkt op zijn eigen blockchain, onafhankelijk van elk ander platform. Het kan worden gebruikt om waarde op te slaan en betalingen te doen, op vrijwel dezelfde manier als waarop u fysiek geld zou gebruiken.

Bitcoin (BTC) is momenteel de bekendste cryptocoin ter wereld, maar het is verre van de enige beschikbare coin. Op het moment van schrijven zijn er meer dan 900 coins beschikbaar. Deze alternatieve coins, worden altcoins genoemd. Dit omdat ze een alternatief bieden voor Bitcoin.

De meeste altcoins zijn een fork van Bitcoin en zijn ontwikkeld met behulp van het open-source protocol van Bitcoin. Voorbeelden hiervan zijn: Litecoin (LTC), Dogecoin (DOGE) en Namecoin (NMC).

Er is echter ook een lange lijst van andere altcoins die niet zijn afgeleid van het Bitcoin-protocol en die hun eigen blockchain en protocol hebben ontwikkeld. Enkele bekende voorbeelden zijn: Ethereum (ETH), Ripple (XRP) en Cardano (ADA).

Wat is een crypto token?

Tokens worden gebruikt om digitale activa weer te geven die vervangbaar en verhandelbaar zijn, van grondstoffen tot stemrechten. In plaats van op hun eigen blockchain te werken, worden tokens echter gehost op een ander platform, zoals Ethereum. Hoewel tokens ook een ruilmiddel zijn, bieden ze functionaliteit die verder gaat dan die van coins. Tokens geven hun houders de mogelijkheid deel te nemen aan een soort activiteit.

Als je bijvoorbeeld wilt wedden op de uitkomst van toekomstige gebeurtenissen via de gedecentraliseerde voorspellingsmarkt Augur, gebruik je REP, de lokale cryptocurrency-token van het Augur-platform. Tokens kunnen ook waarde bieden aan kopers. Tokens worden meestal gemaakt en verspreid via Initial Coin Offerings (ICO’s). Er zijn echter ook tal van andere platforms waarop tokens kunnen worden gebouwd, waaronder Ethereum, Omni, NEO, Waves en Qtum.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!