BCBS geeft een waarschuwing uit over crypto-activa

De internationale bankautoriteit, Het Bazelse Comité voor toezicht op banken (BCBS), heeft op woensdag 13 maart een waarschuwing uitgegeven over crypto-activa. Het BCBS is een commissie van bankentoezichthouders, die wordt gehost en ondersteund door de in Zwitserland gevestigde Bank for International Settlements (BIS), die bestaat uit 60 centrale banken. In de publicatie waarschuwde de commissie dat de robuuste groei van de crypto-industrie mogelijk “bezorgdheid over de financiële stabiliteit kan opwekken en de risico’s van banken kan vergroten”. De commissie constateerde er risico’s aanwezig waren, ondanks de relatief kleine schaal van de crypto-markt in verhouding tot het wereldwijde financiële systeem. Daarnaast gaven zij ook aan dat crypto-activa “onveilig zijn om op te vertrouwen” als een ruilmiddel of als store-of-value. Dit zijn de belangrijkste onderdelen van geld en de BCBS impliceert hierdoor ook dat “cryptocurrency” een verkeerde benaming is. De autoriteit verklaarde ook dat crypto-activa geen wettig betaalmiddel is en “niet worden ondersteund door enige overheid of overheidsinstantie”. Vervolgens verwijzen zij naar een aantal risico’s van cryptocurrencies, waaronder het risico van het witwassen van geld, terrorismefinanciering, fraude en hacking, etc. Het BCBS heeft vervolgens een lijst met minimumvereisten verstrekt waar een bank aan moet voldoen om crypto-gerelateerde diensten te kunnen exploiteren. Volgens de commissie moet elke bank, die besluit met crypto-gerelateerde activa te werken, er eerst voor zorgen dat deze beschikt over relevante technische expertise om de risico’s adequaat te kunnen evalueren. De bank moet ook een duidelijk en effectief raamwerk voor risicobeheer garanderen, met regelmatige relevante gegevens met betrekking tot het crypto-activa risico van de bank. Bovendien moet een bank ook alle crypto-gerelateerde services publiek maken, samen met de gebruikelijke financiële toelichtingen, evenals voldoen aan lokale regelgeving. In januari publiceerde de BIS een onderzoek dat beweert dat het verlaten van het proof-of-work systeem van Bitcoin (BTC) de grote problemen niet zal oplossen. In november 2018 gaf de BIS al aan dat banken niet staan te wachten op Bitcoin en andere cryptocurrencies, en dat het geen geld valuta genoemd kan worden. De directeur van BIS, Agustin Cartens, zei toen het volgende:
“Het gebruik van het woord valuta’s is misleidend. Cryptocurrencies, zoals Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en Tether, dienen niet de kernfuncties van geld.”
Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!