Centrale bank van de centrale banken vindt cryptocurrencies geen geld

De algemeen directeur van de Bank for International Settlements (BIS), Agustin Cartens, heeft op donderdag 1 november nogmaals bevestigd dat banken niet staan te wachten op Bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies.

Cryptocurrencies zijn misleidend

De Bank for International Settlements (BIS), ook wel bekend als de centrale bank van de centrale banken, is niet geheel verrassend geen fan van cryptocurrencies. De directeur van BIS praatte over de hervormingen in de betalingssystemen, die door centrale banken worden geïnitieerd, en volgens Cartens zijn deze hervormingen van grotere economische waarde dan digitale activa, zoals Bitcoin. Hij zei:
“Het gebruik van het woord valuta’s is misleidend. Cryptocurrencies, zoals Bitcoin, Ethereum en Tether, dienen niet de kernfuncties van geld.
Dit standpunt onderbouwde hij door te verwijzen naar de volatiliteit in de waardes van de munten. Hij voegde daar aan toe:
“Geen cryptocurrency is een echte rekeneenheid of een betaalinstrument en we hebben dit jaar gezien dat het een waardeloos oppotmiddel is. Kopers van cryptocurrencies kopen niets meer dan een software-algoritme.”

Kaart betalingen

Terwijl hij de voordelen van retailbetalingen vanuit een breder perspectief belicht, benadrukte Carstens statistieken over de waarde van kaartbetalingen gedurende een periode van 16 jaar.
“Wereldwijd bereikte de waarde van kaartbetalingen 25% van het bbp in 2016, vergeleken met 13% in 2000. “Reeds wijdverspreide toepassingen voor mobiele telefoons stimuleren het aantal betalingen zonder contant geld.”
Hij benadrukte ook enkele inspanningen van centrale banken met betrekking tot het upgraden van de bestaande betalingsinfrastructuur en benoemde deze superieur tegenover de innovaties in de blockchain-markt.
“Hoewel dit werk niet zo opvallend is als crypto-dit en crypto-dat is het ontwikkelen van nieuwe hardware, software en processen om je geld te beschermen, de financiële stabiliteit te versterken en de economie te beschermen van immens groot belang.”
Eerder in een februari noemde Cartens Bitcoin al een “bubbel, een Ponzi-schema en een milieuramp.” Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op telegram

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!