Blockport vs Coinbase

Het kiezen van een cryptocurrency exchange is geen eenvoudige opgave. Of je nu een ervaren trader bent of pas net komt kijken in de wereld van crypto’s, door de talloze opties is het vaak een tijdrovend proces om een exchange te vinden die precies aansluit bij jouw wensen. En op welke factoren moet je eigenlijk letten? Prijs? Trading volume? Veiligheid? Voornamelijk voor beginnende cryptotraders is het vaak lastig om een goed oordeel te kunnen vellen. In dit artikel zullen we daarom twee prominente platformen vergelijken om te laten zien op welke aspecten je allemaal kunt (en moet) letten. Allereerst nemen we Coinbase onder de loep. Coinbase is misschien wel de bekendste exchange van dit moment en wordt met name in de Verenigde Staten veel gebruikt. Daarnaast werpen we onze blik op Blockport. Met haar hoofdkantoor in Amsterdam, is Blockport een in Nederland gevestigde exchange die het laatste jaar veel bekendheid heeft verworven binnen de Europese cryptomarkt.

Coinbase

Coinbase is gevestigd in San Francisco en in 2012 opgericht door Brian Armstrong en Fred Ehrsam. Het platform biedt zowel een Global Digital Asset Exchange (GDAX) voor het traden van diverse digitale valuta’s op het professionele trading platform, als een op gebruikers gerichte retail broker van Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash, Ethereum (ETH), Ethereum Classic, 0x en Litecoin voor fiatgeld. Aangezien Coinbase zich uitsluitend richt op slechts zes grote cryptovaluta’s, wordt het platform door velen gezien als een eerste stap in het cryptotraden. Veel traders gebruiken Coinbase om met fiatgeld Bitcoin of Ethers te kopen, en stappen vervolgens over naar een platform met een breder aanbod cryptovaluta’s en altcoins, zoals bijvoorbeeld Binance.

Blockport

Blockport is een Nederlands cryptoplatform en begin 2018 opgericht. Aangestuurd door Sebastiaan Lichter, Kai Bennink en Zowie Langdon is het team achter Blockport in minder dan een jaar tijd uitgegroeid naar meer dan vijfentwintig man. Het platform biedt een gebruiksvriendelijke exchange voor het kopen en verkopen van cryptocurrencies direct met fiatgeld (in dit geval met Euro’s). Blockport heeft als doel om een breed handelsplatform te worden en wil niet slechts dienen als een instap-exchange voor beginners. Om deze reden worden er op korte termijn veel nieuwe coins en tokens toegevoegd aan het huidige aanbod. Daarnaast is het Blockport-platform door middel van API-integraties verbonden met een aantal andere exchanges, en wordt zo gebruik gemaakt van de liquiditeit van onder meer Bitfinex, Bitstamp en KuCoin. Ondanks het feit dat Blockport zich nog in de ontwikkelingsfase bevindt (hun beta is pas recentelijk live gegaan), horen we een groot aantal positieve reviews vanuit de Europese cryptocommunity. Aangezien zowel Blockport als Coinbase hun pijlen richten op een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid en hiermee veel beginnende traders aanspreken, leek dit ons een uitgelezen moment om beide platformen aan een meer diepgaande analyse te onderwerpen. Let’s go.

Het aanmaken van een account

Voor het succes van ieder cryptoplatform is het van cruciaal belang dat gebruikers zich snel en eenvoudig kunnen registreren. Laten we kijken hoe dit proces bij zowel Coinbase als Blockport te werk gaat. Wanneer je op Coinbase een account wilt aanmaken klik je simpelweg op de Get started knop op de homepage. Vervolgens krijg je binnen enkele seconden een bevestigingsmail in je inbox en dien je je telefoonnummer verifiëren. Wanneer je dit gedaan hebt kom je terecht op je eigen dashboard waar je de nodige aanpassingen in je profiel kunt maken. Dit proces verloopt bijzonder soepel en nieuwe gebruikers kunnen zo binnen enkele minuten aan de slag. Dit proces verloopt nagenoeg hetzelfde bij Blockport, ook hier hebben nieuwe gebruikers binnen no-time een account aangemaakt. Het Blockport dashboard heeft een strakke en minimalistische look en stimuleert gebruikers ook om direct hun eerste storting te verrichten.

Beschikbare cryptocurrencies

Op het moment biedt Coinbase Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ethereum Classic, Bitcoin Cash en sinds kort ook 0x (ZRX) aan. Zover bekend, kijkt Coinbase ook naar mogelijkheden om additionele cryptocurrencies toe te voegen aan haar exclusieve Coinbase Pro platform. Blockport ondersteunt Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Bitcoin Cash en Ripple. Hiermee wordt dus gekozen voor dezelfde strategie als die van Coinbase en ligt de focus op bekende cryptovaluta’s. Echter is Blockport ook verbonden met KuCoin, Bitfinex en Bitstamp, en is aangekondigd dat er de komende maanden een groot aantal nieuwe tokens gelist zal worden. Zo worden nu de eigen token BPT (Blockport Token) en EOS, IOTA en NEO al ondersteunt.

Hoeveel geld moet je storten om te kunnen beginnen met traden?

Uiteraard is gebruiksvriendelijkheid niet de enige factor om rekening mee te houden bij het uitkiezen van een exchange. Ook is het belangrijk hoeveel (of hoe weinig) geld je moet storten voordat je kunt starten met je eerste trade. Beide partijen houden hier rekening mee. Bij Blockport kan je al starten met een bedrag van tien euro. Bij Coinbase is een minimale storting van vijftien dollar vereist. Zeker voor gebruikers die pas net van het fenomeen cryptocurrency gehoord hebben kan een hogere inleg een flinke barrière vormen.

Betalingsmogelijkheden

Uiteraard is het ook van belang op welke manieren je geld kunt storten op je nieuwe account voordat je je eerste trade kunt verrichten. Op Coinbase kun je zowel direct crypto’s storten als middels een bankoverschrijving geld op je account zetten. Blockport biedt deze mogelijkheden ook, maar daarnaast kun je hier ook gebruik maken van iDeal en SOFORT. Kijken we naar de betalingsmogelijkheden, dan is het met name voor Europese gebruikers dus vele malen interessanter om voor Blockport te kiezen.

Wat zijn de gebruikskosten van beide platformen?

Eén van de belangrijkste factoren om op te letten bij het kiezen van een exchange is welke gebruikskosten deze met zich meebrengt. Hoe duur zijn de verschillende valuta’s, en hoe hoog zijn de fees?

De prijs van crypto’s

Een cruciaal verschil tussen Coinbase en Blockport is dat het handelsplatform van Coinbase Pro voor een groot gedeelte gedekt wordt door een eigen reserve in cryptovaluta’s. In andere woorden, Coinbase Pro beschikt over een grote eigen voorraad van onder meer Bitcoin en Ethers, die zij zelf kunnen verkopen aan gebruikers tegen een marktconforme prijs. Blockport daarentegen werkt met integraties van andere exchanges, en biedt zo de actuele prijzen van deze exchanges aan. Hiermee is Blockport niet alleen in staat om meer liquiditeit te creëren voor haar eigen platform, ook wordt aan Blockport-gebruikers op deze wijze altijd de beste actuele prijs geboden van alle geïntegreerde exchanges binnen het platform. De beste prijs wordt bepaald aan de hand van een geavanceerd algoritme dat achter de schermen continu de prijs van een coin of token bij de verschillende geïntegreerde exchanges vergelijkt en vervolgens de goedkoopste selecteert. Wanneer we een snelle prijsvergelijking verrichten zien we dat op het moment van schrijven de prijs van één Bitcoin op Coinbase 5.591,84 euro bedraagt, en op Blockport 5.541,83 euro. Dit oogt marginaal (op Blockport ligt de prijs slechts een paar euro lager), maar dit verschil kan oplopen wanneer Blockport erin slaagt om meerdere exchanges te integreren.  Zoals eerder vermeld, zijn op dit moment KuCoin, Bitfinex en Bitstamp binnen het Blockport-platform geïntegreerd.

Hoe hoog zijn de transactiekosten (fees) voor gebruik van het platform?

Niet alleen de prijs van cryptocurrencies is van invloed op de kosten voor een gebruiker, ook de hoogte van de transactiekosten bij een koop-of verkooporder, ook wel bekend als een fee, zijn van invloed.

Kosten Coinbase

Laten we eerst kijken naar de transactiekosten op Coinbase. Transactiekosten: Afgaande op de website worden de transactiekosten op de volgende manier geordend:
    • Als het totale bedrag van de transactie minder of gelijk is aan $10, bedragen de transactiekosten $0,99.
    • Als het totale bedrag van de transactie hoger is dan $10, maar minder of gelijk is aan $25, bedragen de transactiekosten $1,49.
    • Als het totale bedrag van de transactie hoger is dan $25, maar minder of gelijk is aan $50, bedragen de transactiekosten $1,99.
    • Als het totale bedrag van de transactie hoger is dan $50, maar minder of gelijk is aan $200, bedragen de transactiekosten $2,99.
  • Als het totale bedrag van de transactie groter is dan $200, bedragen de transactiekosten 1,49 procent van de gehele transactie.
Opnamekosten: Bij Coinbase bedragen de opnamekosten 1,49 procent van het totale bedrag dat wordt opgenomen. Echter verschilt dit per land. Overige (verborgen) kosten: Zoals bij veel online platformen zijn er ook bij Coinbase een aantal verborgen kosten waar gebruikers niet van op de hoogte zijn, omdat deze niet expliciet worden vermeld. Zo is er bij Coinbase sprake van een zogeheten spread fee van 0,50 procent. Deze fee wordt gehanteerd om een verschuiving in de prijs te dekken tussen het moment dat de order wordt opgeleverd en het moment dat de gebruiker op bevestig de transactie klikt.

Kosten Blockport

Laten we nu kijken naar de transactiekosten bij Blockport. Transactiekosten In tegenstelling tot Coinbase, hanteert Blockport geen oplopende transactiekosten. Zo werkt Blockport met een vaste transactiefee van 0,3 procent van het totale bedrag van de transactie. Wanneer we dit vergelijken met de transactiekosten van Coinbase, maar ook met die van vrijwel alle andere exchanges, is dit bijzonder voordelig! Daarbij krijgen gebruikers een korting op alle transactiekosten wanneer zij meer dan 2500 Blockport Token op hun account hebben staan. Deze korting staat op het moment van schrijven op 50 procent, maar zal waarschijnlijk wijzigen in de toekomst. Opnamekosten Ook voor het opnemen van geld naar je bankrekening werkt Blockport met een vaste fee ter hoogte van twee euro. Het hangt daarom van de hoogte van het opnamebedrag af of je bij Blockport voordeliger uit bent in vergelijking tot Coinbase. Met name bij wat grotere bedragen worden de opnamekosten van Blockport daarom erg interessant. Wanneer je bijvoorbeeld 500 euro opneemt is twee euro aan transactiekosten erg voordelig, bij Coinbase brengt een dergelijke opname 7,45 euro aan opnamekosten met zich mee. Overige (verborgen) kosten Voor zover uit ons onderzoek is gebleken rekent Blockport geen overige kosten voor gebruik van het platform. Zo wordt er ook geen gebruik gemaakt van spread fees zoals bij Coinbase wel het geval is.

Hoe ziet dit er in de praktijk uit?

Als we deze fees bekijken, dan zou het kostenplaatje er als volgend uitzien wanneer wij voor een bedrag van 1000 euro aan BTC kopen. Deze keer starten we met Blockport.

Stortingskosten In Europa hanteert Coinbase een fee van 1,49% voor een standaard aankoop, 3,99% voor een credit card aankoop en SEPA stortingen (bankoverschrijvingen) zijn gratis.

Het storten van 1000 euro op Blockport is gratis voor zowel SEPA, als iDEAL en SOFORT. Creditcard betalingen worden later aan het platform toegevoegd, volgens de roadmap. Het storten van 1000 euro kost je op beide platformen geen geld, alleen heeft Blockport meer mogelijkheden om het gratis te storten en aangezien SEPA transacties één tot twee werkdagen duren, zal het geld via iDEAL of SOFORT ook sneller op je account zijn bijgeschreven.

Trading fee (Handelskosten)

Nu je 1000 euro in je hypothetische Blockport / Coinbase account hebt staan kijken we naar wat er gebeurt wanneer je je eerste grote trade zult verrichten. In dit geval gaan we voor ons volledige budget Bitcoin kopen. We gaan er vanuit dat je op beide handelsplatformen voor een gratis storting methode hebt gekozen. Op Blockport betaal je vervolgens 0,3 procent aan transactiekosten (de volledige prijs voor gebruikers die niet meer dan 2500 BPT op hun account hebben staan). De volledige trading fee op Blockport bedraagt daarom drie euro (1000 x 0,3 procent), en je koopt voor een bedrag van 997 euro aan Bitcoin. Bij een hypothetische Bitcoin prijs van 6000 euro beschik je nu dus over 0,16616 BTC. Op Coinbase betaal je 14,90 euro aan transactiekosten (1000 x 1,49 procent), waardoor je voor een bedrag van 985,10 euro aan Bitcoin koopt. Bij een prijs van Bitcoin van 6030 euro (+ 0,50 procent spread) houd je vervolgens 0,16336 BTC over. Laten we dat kort samenvatten. Met een inleg van 1000 euro en een gratis stort methode maak je de volgende kosten:
Blockport            Coinbase      
Na 0,3% trading fee:      Na 1.49% trading fee:
EUR 997       EUR 985.10
Wanneer je Bitcoin koopt bij een prijs van EUR 6000: Je ontvangt: 0,16616BTC (EUR 997). Je ontvangt: 0,16336 BTC (EUR 980,16) Dit betekent dat je voor 16,84 euro meer aan BTC zou ontvangen wanneer je Blockport gebruikt.   De bovenstaande vergelijking is ervan uitgaande dat je twee werkdagen kan wachten. Hoe zit het wanneer je geen twee werkdagen kan wachten en meteen je BTC wil kopen? De kostenverdeling ziet er dan als volgt uit:
Blockport            Coinbase      
Na 0,3% trading fee:      Na 3.99% trading fee:
EUR 997        EUR 960.01
Wanneer je Bitcoin koopt bij een prijs van EUR 6000: Je ontvangt: 0,16616BTC (EUR 997). Je ontvangt: 0,15922 BTC (EUR 955,32) In dit geval ontvang je maar liefst 41,68 euro meer aan BTC via Blockport ten opzichte van Coinbase. Een aanzienlijk verschil als je het ons vraagt. Ter controle hebben wij de laatste betaalmethode voor beide handelsplatformen getest en de uitkomst was als volgt: Coinbase: Blockport: Zoals je kunt zien zit er een duidelijk verschil tussen het te ontvangen bedrag: 0,17197053 BTC op Coinbase en 0,17983797 BTC op Blockport. Dit voorbeeld geeft ons dus maar liefst een verschil van 0,00786744 BTC in het voordeel van Blockport aan. Bij een BTC koers van 5591,84 euro is Blockport dus zelfs 44 euro goedkoper. We moeten wel vermelden dat je op dit moment een 50% korting op je trading fee krijg wanneer je 2500 BPT of meer in je portfolio vasthoudt.

Welke andere punten zijn belangrijk om te vergelijken?

Hieronder een simpele tabel met overige punten die wij belangrijk achten wanneer we Coinbase en Blockport met elkaar vergelijken.
Exchange Blockport Coinbase
Site type Simpele Koop/Verkoop Methode Simpele Koop/Verkoop Methode
Geschikt voor beginners Ja Ja
Mobiele app Web Applicatie Ja
Koop/Stortings methoden iDEAL, SOFORT, Bankoverschrijving, Cryptocurrency Bankoverschrijving, Cryptocurrency
Verkoop/Opname methoden Bankoverschrijving, Cryptocurrency Bankoverschrijving, Cryptocurrency
Minimale inleg €10 $15
Beschikbare cryptocurrencies Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Bitcoin Cash, Ripple en meer volgen Bitcoin, Ethereum, Ethereum Classic, Litecoin, Bitcoin Cash
Welke landen Meer dan 32 landen Landen binnen de EU
Opgericht 2018 2012
Hoofdkantoor Amsterdam, Nederland San Francisco, VS
Vertrouwen community Veel vertrouwen Veel vertrouwen
Veiligheid Goed / Wordt hybride-gedecentraliseerd Goed / gecentraliseerd
Klantenondersteuning Uitstekend Matig
Vereiste verificatie KYC KYC
Fees Zeer laag Hoog
Website blockport.io coinbase.com

Eindoordeel: Blockport of Coinbase?

Door Blockport met Coinbase te vergelijken op basis van een aantal belangrijke factoren hebben we aan beginnende traders laten zien welke aspecten er allemaal komen kijken bij het beoordelen van een exchange. Daarom is het lastig om nu een “winnaar” tussen deze twee platformen te kiezen, gezien dit niet het primaire doel was van dit artikel. Tegelijkertijd is Blockport een vrij nieuw platform en is Coinbase reeds een gevestigde speler in de cryptowereld. Als Blockport de indrukwekkende groei kan continueren en de doelen die zijn uitgestippeld in hun roadmap worden behaald, zullen de twee platformen beter te vergelijken zijn in de toekomst. Tot dusver ligt Blockport goed op schema en lijkt het erop dat Coinbase zich vast kan voorbereiden op een sterke concurrent. Om je toch van een gedegen advies te voorzien, concluderen wij het volgende: Woon je in de Verenigde Staten of buiten Europa, dan is het voor nu logischer om gebruik te maken van Coinbase. Het platform is veilig, gebruiksvriendelijk en beschikbaar in veel Westerse landen. Het aanbod cryptomunten van Coinbase is echter zeer beperkt, en zoals we hebben aangetoond in dit artikel zijn de gebruikskosten hoger dan je zou mogen verwachten van een exchange van dergelijk formaat. Woon je in Europa, dan lijkt de keuze voor Blockport niet meer dan logisch, zeker wanneer we kijken naar het kostenplaatje voor gebruikers. We vermoeden dat het platform nu nog niet buiten Europa beschikbaar is vanwege strenge wet- en regelgeving. Ondanks het feit dat Blockport een nieuwe speler is en hun eindproduct zelfs nog gelanceerd moet worden (hadden we al gezegd dat ze nog steeds in beta zijn?), biedt het platform voor Europese gebruikers nagenoeg dezelfde mogelijkheden als Coinbase. Daarbij is het aanbod crypto’s op Blockport groter en liggen de kosten vele malen lager. Het is dan ook verfrissend om te zien dat een jong platform als Blockport direct de nadruk legt op de gebruikerservaring en zo aantoont goed te luisteren naar de wensen van de community. Dit laatste zal ongetwijfeld een grote bijdrage hebben geleverd aan hun snelle succes. Hopelijk slaagt Blockport er daarom snel in om uit te breiden buiten Europa, want zelfs als hun gebruikskosten verdubbelen liggen deze nog ver onder die van Coinbase. Misschien wordt Coinbase dan eindelijk eens gedwongen tot actie.. We raden je van harte aan om beide platformen zelf te testen en je eigen oordeel te vellen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!