Eerste gereguleerde stablecoin gekoppeld aan USD

Cryptocurrency exchange Gemini, dat is opgericht door Cameron en Tyler Winklevoss, heeft een Ethereum token ontwikkeld dat Tether (USDT) lijkt te gaan overnemen.

Gemini lanceert tether concurrent

Op maandag is bekend gemaakt dat de Gemini-dollar (GUSD) het doel heeft om alles te worden wat de tether token niet is. Zo willen ze een betrouwbare en gereguleerde digitale munt zijn van de Amerikaanse dollar, welke over de blockchain verzonden kan worden en waarmee wereldwijd verhandeld kan worden. Momenteel is er geen betrouwbare en gereguleerde digitale munt van de Amerikaanse Dollar die zich op een open, gedecentraliseerde manier beweegt, zoals cryptocurrencies. Dit meldde Cameron Winklevoss in een aankonding op Gemini. “De Gemini-dollar (ticker: GUSD) combineert de kredietwaardigheid en prijsstabiliteit van de Amerikaanse dollar met blockchain-technologie en het toezicht van Amerikaanse toezichthouders, namelijk het New York State Department of Financial Services (NYDFS).” Zoals in de whitepaper van de Gemini-dollar beschreven staat, is GUSD gevormd als een ERC-20-token op de Ethereum-blockchain. Gebruikers van Gemini kunnen GUSD krijgen door USD op hun rekeningen te storten en ze vervolgens in tokens om te zetten. Gemini zal zich hierdoor aansluiten bij meerdere groeiende bedrijven die cryptocurrency munten uitgeven die vermoedelijk gekoppeld zijn aan de dollar of andere fiat-valuta’s. Tether, wat op dit moment de meest gebruikte stablecoin is, heeft enorme kritiek gehad. Dit kwam omdat er geen transparantie activiteiten te zien waren en door een samenwerking met crypto exchange Bitfinex. Ook beweren critici dat USDT niet volledig wordt gedekt door USD, alhoewel gebleken is uit onderzoek door een Amerikaans advocatenkantoor in juni dat Tether  ”op dat moment” meer dan genoeg USD had op bankrekeningen in Puerto Rico om de USDT te dekken. Momenteel is tether de achtste grootste cryptocurrency, met een circulerend marketcap net onder de $2,8 miljard. Op dit moment heeft alleen bitcoin meer dagelijkse handelsvolumes dan USDT. De token is gekoppeld aan de USD prijs en wordt gebruikt op veel exchanges die geen directe fiat koppeling kunnen bieden.

Controle GUSD en FDIC-verzekering

Tyker Winklevoss zei in een gesprek met CNBC, dat geen andere aan dollar gekoppelde token voldoende gereguleerd en transparant is om het ware potentieel van een stablecoin te vervullen.
We verheugen ons erop om de Gemini-dollar op de markt te brengen, een stablecoin die de prijsstabiliteit en kredietwaardigheid van de Amerikaanse dollar samenvoegt met blockchain-technologie en het toezicht op de NYDFS. “
Op de website van Gemini is meer te lezen over de precieze inhoud van de munt.  Het is veelbelovend dat de USD die de tokens ondersteunt niet alleen door een bank in de VS zal worden bewaakt, maar ook in aanmerking komt voor een verzekering van de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!