India onderzoekt digitale valuta voor centrale bank

De Reserve Bank of India (RBI) onderzoekt momenteel digitale valuta voor de centrale bank. Het gaat hierbij om valuta die gelijkwaardig zal zijn aan de Indiase roepie. Er is een team opgesteld voor het onderzoeken van de vraag naar betrouwbaarheid met betrekking tot op blockchain gebaseerd digitale valuta. Dit gaf de centrale bank aan in hun jaarverslag van 2017. Dit verslag is afgelopen woensdag uitgebracht.

De monetaire regulator benoemde eerder een aantal snelle veranderingen in de wereldwijde betalingssector. De veranderingen worden gegenereerd door storende factoren. Voorbeelden zijn de opkomst van digitale privé tokens en stijgende kosten van het beheer van fiat-papier en metaalgeld.

Onderzoek cryptocurrency en blockchain-technologie

De RBI heeft een nieuwe interne unit opgericht. De unit is verantwoordelijk is voor het onderzoeken van cryptocurrency en blockchain-technologie. Er gaan speculaties rond dat de unit al ruim een maand operationeel is en geïnteresseerd zal zijn in het ontwikkelen van regels voor het gebruik en de handel van publieke, gedecentraliseerde cryptocurrencies zoals Bitcoin.

De ontwikkelingen begonnen op het moment dat Venezuela ’s werelds eerste digitale en controversiële staatsvaluta ‘petro’ lanceerde. De Venezolaanse president Nicholas Maduro beweerde dat hij gesteund werd door de grote olievoorraden van het land. In tegenstelling tot andere digitale valuta van centrale banken, werd de petro ontwikkeld met het doel om de door de VS geleide financiële sancties te overwinnen. Ook Iran bekijkt momenteel de mogelijkheden van cryptocurrency voor het overwinnen van een internationale financiële blokkade. 

Digitalisatie Indiase roepie

Afgelopen januari publiceerde het RBI-instituut voor ontwikkeling en onderzoek in de banktechnologie een whitepaper. De whitepaper bevat een gedetailleerd onderzoek naar blockchain-technologie ter ondersteuning van de cryptocurrency van de staat. Onderzoekers van de centrale bank stelden vast dat de gedecentraliseerde technologie voldoende ontwikkeld is om de belangrijkste drijfveer te zijn bij het digitaliseren van de Indiase roepie.

Eind 2017 bevestigde de directeur van de RBI het onderzoek naar een ‘fiat cryptocurrency’ met het digitale token als ‘Lakshmi Coin’, vernoemd naar de hindoegodin van welvaart en fortuin.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!