Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn oproep tot regelgeving van crypto-valuta in bepaalde landen herhaald, maar zei dat een volledig verbod mogelijk niet de beste aanpak is. In een rapport van 22 juni over Latijns-Amerika en het Caribisch gebied wees het IMF op verschillende benaderingen die lokale overheden hebben genomen bij de adoptie van crypto-valuta en centrale bank digitale valuta, of CBDC’s. Bitcoin (BTC) is sinds september 2021 wettig betaalmiddel in El Salvador, terwijl de Bahama’s het eerste land was dat zijn eigen CBDC, de Sand Dollar, lanceerde in oktober 2020.
Het IMF merkte op dat Brazilië, Argentinië, Colombia en Ecuador – waarvan de regelgeving voor crypto “in uitvoering” was – behoren tot de landen met de hoogste adoptie van digitale activa ter ondersteuning van financiële inclusie, snellere en goedkopere betalingen, en meer. Bovendien overwegen de meeste centrale banken in de regio “het aannemen van digitale valuta of hebben ze dit al gedaan”, aldus het fonds.
“Indien goed ontworpen, kunnen CBDC’s de bruikbaarheid, veerkracht en efficiëntie van betalingssystemen versterken en de financiële inclusie in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied vergroten,” aldus het IMF. Het onderstaande werd hieraan toegevoegd:
“Hoewel sommige landen crypto-valuta volledig hebben verboden vanwege de risico’s, kan deze aanpak op de lange termijn niet effectief zijn. De regio zou zich in plaats daarvan moeten richten op het aanpakken van de drijfveren achter de vraag naar crypto-valuta, waaronder de onvervulde digitale betalingsbehoeften van burgers, en op het verbeteren van transparantie door cryptovaluta-transacties op te nemen in de nationale statistieken.”
Het IMF heeft vaak publiekelijk verklaard tegenstander te zijn van landen die crypto-valuta als wettig betaalmiddel aannemen. Op 19 juni stelde Tobias Adrian, de directeur van de afdeling Monetair en Kapitaalmarkten van het IMF, een betalingssysteem voor dat één grootboek zou gebruiken om CBDC-transacties vast te leggen – een idee dat veel kritiek kreeg vanuit de crypto-industrie.