De bankencrisis in Amerika en Europa – die op het moment van schrijven enigszins lijkt af te nemen – heeft volgens veel analisten in de industrie het nut van Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) echt gerechtvaardigd.
BTC-fans krijgen gelijk
Tijdens de bankencrisis sloten ten minste drie afzonderlijke financiële instellingen in de Verenigde Staten – waaronder Silvergate, Silicon Valley Bank en Signature Bank – hun deuren voorgoed. Ondertussen verspreidden de problemen zich naar verschillende monetaire instellingen in Europa, zoals Credit Suisse, dat op het laatste moment werd gered toen het voor ongeveer $3 miljard werd gekocht door UBS.
Mensen kijken nu naar BTC- en andere cryptohouders als individuen met verstand van zaken. Zo merkte JPMorgan-strateeg Nikolaos Panigirtzoglou recentelijk het volgende op:
“Voor crypto-aanhangers heeft de bankencrisis in de VS de zwaktes van het traditionele financiële systeem blootgelegd, gezien de mismatch in de volwassenheid van banken gevoelig is voor bankruns. Crypto-voorstanders betogen al geruime tijd dat het crypto-ecosysteem superieur is, niet in de laatste plaats omdat deposito’s worden aangehouden in entiteiten zoals stablecoins die als een digitale vorm van geldmarktfondsen voor 100% worden ondersteund door hoogwaardige liquide activa en dus minder gevoelig zijn voor runs.”
Halving komt dichterbij
In 2024 staat echter alweer de volgende Bitcoin-halvering gepland. Dit is een evenement dat ongeveer elke vier jaar plaatsvindt waarin de beloningen die aan miners worden geleverd, gehalveerd worden, vandaar het woord halvering.
Dergelijke omstandigheden zorgen ervoor dat de valuta zeldzamer wordt, waardoor de waarde ervan stijgt, dus handelaren kunnen waarschijnlijk verwachten dat de activa over ongeveer 12 maanden omhoog schieten in prijs. Panigirtzoglou zei:
Dit zou de productiekosten van Bitcoin mechanisch verdubbelen tot ongeveer $40.000, wat een positief psychologisch effect zou hebben. Dit komt omdat de productiekosten van Bitcoin historisch gezien hebben gediend als een effectieve ondergrens.
Bovendien zei hij ook dat de recente introductie van op BTC gebaseerde non-fungibele tokens (NFT’s) het activum ook beter zou kunnen helpen presteren. Hij noemde:
“Dit komt doordat metadata zoals tekst [en] afbeeldingen op het bitcoin-netwerk zelf kunnen worden ingeschreven, zonder te vertrouwen op slimme contracten zoals te zien is bij andere blockchains, waar NFT’s worden gecreëerd via smart contracts.”