De klimaatgoden waren de eerste editie van The Future of Bitcoin conferentie afgelopen zaterdag 8 oktober erg goed gezind. Onder een staalblauwe hemel tekende ondergetekende present voor een goed gevulde dag vol interessante sprekers en workshops.
De setting in het Meet District van de Ghelamco Arena in Gent, was erg professioneel en alles bleek tot in de puntjes georganiseerd. Van een aperitief met cava of frisdrank bij de start, over een gezellige lunch, tot een uitgebreid diner met alles er op en er aan na het sluiten van de conferentie.
Willem Middelkoop en het belang van een risico gespreid portfolio
Starten deden we dag met een klepper van formaat. Niemand minder dan Willem Middelkoop kwam zijn kijk op de macro-economische situatie uit de doeken doen. Bovendien gaf hij de aanwezigen verschillende raadgevingen mee wat betreft persoonlijke investeringen.
Hij is de Nederlandse lezers misschien nog het meest bekend van zijn tijd als beurscommentator op RTL-Z. Later in zijn carrière startte hij verschillende ondernemingen die vooral gericht waren op de goudmarkt. Sinds 2008 runt hij het Commodity Discovery Fund waarmee hij en zijn team een fonds van bijna €125 miljoen beheert dat investeert in grondstofbedrijven. De nadruk van het portfolio ligt bij goudmijnen. Hij schreef ook verschillende boeken waarvan “Wanneer de dollar valt” en “De Big Reset” de meest bekende zijn.
Wie de heer Middelkoop op Twitter volgt, weet dat hij een groot voorstander is van een mooi gespreid portfolio van investeringen. De voornaamste raad die hij gaf was dat een portfolio risico gespreid moet zijn, n.l. 25% aandelen, 25% grondstoffen, 25% vastgoed en tenslotte 25% in cash of bitcoin. Dat klonk de bitcoin-enthousiastelingen als muziek in oren.
Levi Haegebaert en de Bitcoin basics
De organisator van de conferentie volgde met een uiteenzetting over het wat, waarom en hoe van Bitcoin. Voor de meeste was het wellicht een goede herhalingsoefening maar onder de aanwezigen waren toch ook veel geïnteresseerden gekomen, die daarom nog niet dezelfde achtergrond hadden.
Voor hen was deze presentatie dan ook ongetwijfeld van goudwaarde. Of moeten we bitcoinwaarde zeggen? Dit was dan ook één van de beweegredenen om dit event te organiseren, zoals Levi ons al eerder vertelde. Meer daarover kan je teruglezen in ons vorig artikel. Wat ons betreft, kan dat doel succesvol afgevinkt worden.
Bitcoin mijnen in een bloemenkwekerij
Bert de Groot gaf vervolgens een gepassioneerde uiteenzetting over alternatieve mining methodes. Met Bitcoin Brabant kwam hij recent in het nieuws met de oplossing die ze aanboden aan een lokale bloemenkwekerij. Zij verwarmen hun serres dankzij de warmte geproduceerd door de miners van Bitcoin Brabant. In een tijd van almaar stijgende gasprijzen is dat een mooie win-win-situatie voor beide partijen.
Faroek en de criminelen
Een minder genuanceerde kijk werd ons vervolgens voorgeschoteld door België ’s meest bekende misdaadjournalist, Faroek Özgünes. Hij vertelde de aanwezigen over de schaduwzijde van bitcoin en cryptomunten. Voor vele aanwezigen wellicht geen nieuws want dat is één van de twee zaken, naast het energieverbruik, dat we het vaakst te lezen krijgen in de traditionele media.
Een Bitcoin-geschiedenisles met Aaron van Wildrum en Pete Rizzo
Als je geïnteresseerd was in de korte geschiedenis van Bitcoin dan zat je bij het gesprek met Aaron van Wildrum en Pete Rizzo op de juiste plek. Beide schrijven al sinds de beginjaren voor Bitcoin Magazine en hebben daarom veel van de soms woelige geschiedenis uit eerste hand mogen ervaren. Het spelletje tafeltennis dat Pete won, werd afgehandeld dankzij een snelle Lightning betaling.
Tijdens het diner na de conferentie had ik de kans even met Aaron te kunnen spreken. Op mijn vraag waarom er zoveel bekende Bitcoiners uit de Lage Landen komen, had hij geen sluitend antwoord. Maar het blijft wel een feit dat er b.v. met Wladimir van der Laan, Pieter Wuille veel Nederlanders en Belgen nauw betrokken zijn (geweest) met de ontwikkeling binnen Bitcoin.
Workshops in trading en on-chain analyse
De “newbies” kregen dankzij Gwen Busseniers van Cryptoschool, voor de Belgen onder jullie wellicht bekend vanuit de traditionele media, een snelcursus traden. Aan bod kwamen de verschillende exchanges waarop dat mogelijk is maar ook welke mogelijkheden of potentiële gevaren je daar als trader of investeerder hebt.
Tim Broekmans van Tradepremium.be kwam later zijn uitgebreide kennis rond on-chain analyse meegeven. Zij die nog nooit van b.v. Glassnode of Chainalysis gehoord hadden, werden ondergedompeld in een nieuwe dimensie. Want wie de on-chain analytics leert begrijpen, kan, in combinatie met technische analyse, onderbouwde analyses maken. Voor wie er de markt of het sentiment beter wil begrijpen en eerder op langere termijn denkt, is on-chain analyse stilaan een onmisbare tool geworden.
Intro in het Lightning Network met Kwinten van Alby
Laatst op het programma was een eerder technische workshop over de kracht van het Lightning netwerk en de browerstoepassing Alby die Kwinten De Backer kwam geven. Lightning volbrengt, volgens hem, de toepassing die Bitcoin gefaald heeft te volbrengen, namelijk een echt betaalmiddel worden.
Omwille van de trage transactiesnelheid van het Bitcoin netwerk kan iedereen het er wel over eens zijn dat de manier waarop het Bitcoin netwerk geëvolueerd, het zijn belofte van handig betaalmiddel niet ingelost heeft. Als layer 2 oplossing Het Lightning netwerk brengt daar verandering in. Kwinten ontwikkelt een browserextensie waarmee je eenvoudig vanuit je browser zo’n razendsnelle betalingen kan doen. Achteraf in de bar, kon je er zelfs volledig automatisch, een biertje voor 100 sats mee serveren!
We hopen alvast dat Levi genoeg zin heeft om volgend jaar weer een conferentie te organiseren. Naast de interessante sprekers en workshops was het erg leuk verschillende mensen, na jaren van coronaleed, eindelijk eens in levende lijven te ontmoeten.Onze dag op The Future of Bitcoin conferentie in Gent.