Solana blockchain valt uit door bug een defecte node

Solana (SOL) heeft in het verleden meermaals last gehad van problemen. Zo waren er crashes, onder andere door overbelasting van het netwerk, meerdere bugs en was er in augustus nog een hack. Nu heeft er echter nog een probleem voorgedaan dat het netwerk liet crashen.

De laatste crash op 30 september werd wederom veroorzaakt door een bug in de code van de blockchain en door een defecte hot-spare node. Dit was te lezen op de statuspagina van Solana. Ook stuurde Solana een Twitter-bericht uit waarin het probleem werd aangekaart.

Hot-spare nodes dienen als back-up. Wanneer ze goed functioneren bieden maken ze een netwerk juist veiliger. Echter was dit bij de crash niet het geval en zorgde de hot-spare node voor dubbele “blokken” die aan de Solana blockchain werden voorgedragen. De hot-spare node werd namelijk onjuist actief en draaide samen met de hoofdnode mee. In eerste instantie ging dit nog een tijdje goed, maar op een gegeven moment leidde de bug in de code ertoe dat er geen blokken meer konden worden toegevoegd. Na blok 221 konden kon er geen consensus worden bereikt. Als gevolg hiervan ging de blockchain ongeveer zeven uur uit totdat de validators het eens waren en een oplossing voor de code implementeerden.

De crash lijkt verder weinig invloed op de prijs hebben gehad. Net als bij eerder benoemde problemen blijft Solana op fundamenteel gebied nog steeds goed presteren. Dit bespraken we in een eerder artikel in augustus ook al. 

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!