Solana-ontwikkelaars hebben runtime-bug opgelost

Ontwikkelaars van de Solana-blockchain hebben de runtime-bug opgelost die de laatste storing op het netwerk op 1 juni veroorzaakte. Volgens een rapport gepubliceerd door Solana Labs op 5 juni, werd de vijfde storing van Solana in 2022 veroorzaakt door een bug in de duurzame nonce-transactiefunctie. Hierdoor heeft het netwerk ongeveer vier en een half uur gestopt met het produceren van blokken. Er werd het volgende aan toegevoegd:

“De duurzame nonce-transactiefunctie is uitgeschakeld in releases v1.9.28/v1.10.23 om te voorkomen dat het netwerk stopt als dezelfde situatie zich opnieuw zou voordoen.”


“Duurzame nonce-transacties worden pas verwerkt als de beperking is toegepast en de functie opnieuw is geactiveerd in een aanstaande release.”

Duurzame nonce-transacties verwijzen naar een type transactie op Solana dat is ontworpen om niet te verlopen. Dit is in tegenstelling tot een normale transactie op het netwerk die meestal een korte levensduur heeft van ongeveer 2 minuten voordat een blockhash te oud wordt om te worden gevalideerd.

Over het algemeen worden duurzame nonce-transacties gebruikt om transacties te ondersteunen die gebonden zijn aan wegen zoals bewaardiensten. Volgens Solana Documentation vergen deze meer tijd dan de gebruikelijke om een handtekening voor de transactie te maken.

Solana Labs merkte daarnaast op dat duurzame nonce-transacties een afzonderlijk mechanisme vereisen om dubbele verwerking te voorkomen en serieel worden verwerkt, maar een runtime-bug deed zich voor nadat een duurzame nonce-transactie werd verwerkt als een normale transactie en mislukte, maar vervolgens opnieuw werd ingediend en zorgde ervoor dat het netwerk tot stilstand kwam. Het rapport luidde:

“Nadat de mislukte transactie was verwerkt, maar voordat de nonce opnieuw werd gebruikt, diende de gebruiker dezelfde transactie opnieuw in voor verwerking. Deze herindiening activeerde de bug in de runtime.”

Sinds de uitval van het mainnet op 1 juni is de prijs van SOL met bijna 14% gedaald tot $39,18 op het moment van schrijven. Toch is de belangstelling van beleggers om het actief te verhandelen toegenomen. Het 24-uurs volume is namelijk in diezelfde periode met 61% toegenomen tot $2,141 miljard.

Het op Solana gerichte analyseplatform, Hello Moon, laat in bredere zin zien dat de totale waarde die in de keten is verplaatst in termen van een zevendaags voortschrijdend gemiddelde sinds eind maart aanzienlijk is gedaald. Na op 24 maart het hoogste niveau ooit te hebben bereikt van ongeveer $3,18 biljoen, is het cijfer op 4 juni gedaald tot ongeveer $159,71 miljard.

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!