Centrale bank van Frankrijk noemt 8 potentiële partners voor CBDC-uitgave

De centrale bank van Frankrijk heeft acht financiële en technologische bedrijven benoemd als potentiële partners om de aanvragen voor de CBDC-interbancaire afwikkelingen in digitale valuta te testen.

De instellingen die mogen deelnemen zijn onder meer:

  • Consulting gigant Accenture ACN,
  • Euroclear – een financiële dienstverlener,
  • Iznes – een door blockchain aangedreven recordplatform voor fondsen,
  • HSBC-bank,
  • Ethereum platform LiquidShare,
  • Startup, ProsperUS,
  • Cryptobank Seba,
  • En tot slot Forge – de spin-off van de digitale kapitaalmarkten van Societe Generale.

Testen op drie gebieden

De aankondiging van de centrale bank van Frankrijk gaf aan dat de experimenten met de gekozen financiële bedrijven zich op drie gebieden zullen concentreren:

  1. Het verkennen van nieuwe methoden voor het uitwisselen van financiële instrumenten voor geld vanuit de centrale bank.
  2. Het testen van regulering omtrent CBDC’s om de voorwaarden en methoden van grensoverschrijdende betalingen te verbeteren.
  3. En tot slot gaan ze de methoden om CBDC’s beschikbaar te maken opnieuw bekijken.

Centrale banken blijven onderzoeken en experimenteren met CBDC’s

Centrale banken over de hele wereld onderzoeken en experimenteren momenteel met CBDC’s binnen hun capaciteiten. Eerder had de Bank voor Internationale Standaarden een rapport gepubliceerd waarin stond dat de aanhoudende wereldwijde pandemie de centrale banken ertoe heeft aangezet actief na te denken over CBCD’s, aangezien mensen transacties in fysiek geld vermijden.

Daarnaast is de People’s Bank of China al vijf tot zes jaar aan het werk aan zijn nationale digitale valuta en staat nu op het punt deze op vrij korte termijn te lanceren.

In een eerder rapport gaf de Nederlandsche Bank zelf ook al aan heil te zien in een digitale euro. In het rapport werd aangegeven dat ze het proefterrein willen zijn voor de digitale valuta van de centrale bank in de Europese Unie.

Centrale banken in Europese landen hebben zich ook uitgesproken voor gecentraliseerde digitale valuta’s. In januari zei de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde, dat ze de ontwikkeling voor een digitale valuta vanuit de centrale bank ondersteunt en vroeg om snellere en goedkopere grensoverschrijdende betalingen.