China gaat digitale yuan testen op ridesharing applicatie met 550 miljoen gebruikers

De aankomende digitale valuta van China (CBDC) zal getest gaan worden op Didi Chuxing, de ridesharing-gigant die ook wel de Uber van China wordt genoemd. Deze test volgt op de eerdere aangekondigde tests van China bij verschillende grote Amerikaanse horecaketens, zoals McDonald’s, Subway en Starbucks.

Chinese versie van Uber

Didi-functionarissen zeiden dat ze samenwerken met de People’s Bank of China (PBoC) aan het project. Een punt op de onderzoeksagenda is het testen van de digitale yuan als betalingsmiddel op de ridesharing applicatie.

De ridesharing applicatie heeft 30 miljoen gebruikers per dag en heeft naar verluidt meer dan 550 miljoen geregistreerde gebruikers – bijna 40% van de 1,4 miljard inwoners van China.

Het gebruik van de digitale yuan is echter niet beperkt tot chauffeursdiensten. Didi startte begin 2018 zijn eigen Uber Eats-achtige applicatie, die ook zal worden opgenomen in de pilot. Het bedrijf is tevens van plan een project te starten voor dagelijkse diensten zoals het ophalen van wasgoed en boodschappen.

Didi zal de digitale yuan testen als een betalingssysteem op zijn app-aangedreven wagenpark. Momenteel ondersteunt de door Softbank ondersteunde startup lokale spelers, zoals WeChat Pay en AliPay voor betalingen, naast wereldwijde creditcards zoals Visa en Mastercard.

Positieve testresultaten van de pilot zullen de basis leggen voor een bredere uitrol van het digitale yuan-project, die naar verluidt zal worden gebruikt tijdens de Olympische Winterspelen van 2022.

China blijft druk bezig met blockchain

We hebben de afgelopen tijd veel geschreven over de ontwikkeling van de blockchain-industrie in China. Zo schreven wij onlangs nog dat de crypto-industrie in China nog steeds positief en optimistisch is over de voortdurende opkomst van cryptocurrencies en blockchain-technologie, ondanks de aanhoudende wereldwijde COVID-19-pandemie.

Volgens een recent onderzoek denkt 70% van de bedrijven dat blockchain-technologie zal gedijen tijdens en na de wereldwijde pandemie, en zij gaven ook aan dat zij verwachten dat de bullish houding een lange tijd zal aanhouden. 20% denkt zelfs dat ze nog meer in dergelijke projecten zullen investeren, als een manier om de effecten van het economische keerpunt te minimaliseren.

Blockchain-technologie is tevens prominent aanwezig in het vijfjarenplan van China en tot nu toe wijkt het land niet af van zijn ambities. Deze week bevestigde het lokale nieuwsmedium Weixin dat afgelopen weekend de eerste provinciale “ruggengraat” voor een district-live blockchain gelanceerd is in Zhejiang. Er zijn nu meer dan 135 openbare nodes actief, met een geleidelijke uitrol naar 100 andere steden in de komende maanden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!