SEC beëindigd onderzoek naar NFT-bedrijf CyberKongz

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft haar onderzoek naar het NFT-gamingplatform CyberKongz beëindigd. Dit is vier maanden nadat het project een Wells Notice ontving vanwege de integratie van hun ERC-20-token.

CyberKongz kondigde in een recent bericht aan dat de financiële toezichthouder het oorspronkelijke onderzoek naar de werking van het project heeft stopgezet. Het is een overwinning voor onze sector, gaf het project aan en kondigde verder aan dat het zich na de mijlpaal volledig zal herpositioneren met een rebranding. In de verklaring stond:

“Na jaren van rechtszaken, onterechte beschuldigingen, verlammende juridische kosten en het grootste obstakel dat we ons konden voorstellen – zijn we vrij. Dit is een ongelooflijk trots moment voor CyberKongz.”

Het NFT-project sprak na de beslissing zijn optimisme uit over de toekomst van Web3 en gelooft dat deze uitkomst voor duidelijkheid zal zorgen bij andere projecten die blockchain-technologie, NFT’s en gaming verkennen. Het team vervolgde:

“We zijn ervan overtuigd dat dit resultaat duidelijkheid zal bieden aan vele projecten die innoveren met blockchain-technologie, de grenzen van Web3-gaming verleggen en uiteindelijk de schoonheid van NFT’s laten zien.”

Wells Notice van de SEC

Vorig jaar in december had de SEC een Wells Notice gestuurd naar CyberKongz. Hierin uitte de toezichthouder zorgen over de ERC-20-integratie in een van de blockchain-games van het project. De tokens werden door de SEC als effecten beschouwd. Deze hadden namelijk eerst geregistreerd hadden moeten worden, een redenering die ook werd aangevoerd in andere crypto-zaken, zoals bij Ripple (XRP) en Helium (HNT).

Destijds uitte het team van CyberKongz felle kritiek. Ze waren diep teleurgesteld in de aanpak van de SEC en kondigde aan dat ze zich zouden verzetten. Volgens hen zouden de uitkomsten van zo’n zaak grote gevolgen kunnen hebben voor zowel Web3-gaming als de NFT-sector.

Eerder had de SEC ook bezwaar geuit tegen de migratie van het Genesis Kongz-contract in 2021, wat zij als een initiële verkoop beschouwden. CyberKongz stelde dat de toezichthouder het gebruik van smart contracts verkeerd had geïnterpreteerd en dat men verzuimd had onderscheid te maken tussen technische processen en daadwerkelijke tokenverkopen.

Onder de nieuwe Trump-regering heeft de SEC meerdere rechtszaken tegen crypto- en Web3-bedrijven laten vallen, waaronder tegen Kraken, Coinbase, Consensys, Robinhood en XRP.