Marathon Digital aangeklaagd voor mining-overlast in Texas

Marathon Digital, een groot bedrijf in crypto-mining, is aangeklaagd door bewoners van Granbury, Texas, vanwege geluidsoverlast. De inwoners zeggen dat de overlast hun gezondheid schaadt en hun dagelijks leven verstoort.

Een groep inwoners van Granbury heeft een rechtszaak aangespannen bij een rechtbank in Texas, in Hood County, tegen Marathon Digital Holdings, Inc. Ze beweren dat de Bitcoin-mine van het bedrijf ernstige gevolgen heeft voor de gezondheid en het welzijn van de mensen die in de buurt wonen.

Volgens Earthjustice, een milieu-advocatenorganisatie die de bewoners bijstaat, hebben minstens 24 mensen gezondheidsproblemen ontwikkeld, waaronder gehoorverlies, ernstige migraine, tinnitus (oorsuizen) en ernstige duizeligheid. Daarnaast wordt in de rechtszaak de stijging van elektriciteitskosten in de gemeenschap besproken, waarbij sommige inwoners melden dat hun rekeningen met $100 tot $200 per maand zijn gestegen.

Ook is er grote bezorgdheid over de dalende huizenprijzen in de regio, omdat het constante lawaai en de trillingen van de crypto-mine huizen onbewoonbaar maken en de rustige omgeving verstoren, waardoor mensen zich gevangen voelen in hun eigen huis. De bewoners eisen een gerechtelijk bevel dat Marathon dwingt om de geluidsoverlast te stoppen. Ze vragen ook om verdere maatregelen die hun rechten en gezondheid beschermen.

“De huizen van bewoners zijn niet langer de veilige haven die ze ooit waren. Marathon moet direct stappen ondernemen om de geluidsoverlast te verminderen,” zei Rodrigo Cantú, een senior advocaat bij Earthjustice.

De rechtszaak kwam nadat bewoners van november 2023 tot maart 2024 meerdere klachten indienden bij lokale autoriteiten zoals de politie van Hood County. Eerdere pogingen om het geluid te verminderen, waaronder de bouw van een geluidsmuur van 24 voet hoog, zijn mislukt. Inwoners beweren dat de lokale regelgeving niet effectief is, omdat overtredingen slechts leiden tot een boete van $500.

Marathon verklaarde eerder dat het een onafhankelijk onderzoek naar het geluidsniveau heeft laten uitvoeren en beloofde verdere stappen te nemen.

Texas is een belangrijke plek geworden voor crypto-mining, dat berucht is om het constante lawaai van duizenden krachtige machines en ventilatoren. Nadat China crypto-mining in 2021 verbood, groeide Texas snel uit tot een topbestemming vanwege de lage elektriciteitskosten en gunstige regelgeving.

In april 2023 was Texas de thuisbasis van vijf van de tien grootste Bitcoin-mines in de VS, waaronder het enorme Riot-centrum in Rockdale. De snelle groei van de crypto-miningsector heeft echter zorgen opgeroepen over de impact op het elektriciteitsnet, de stijgende energiekosten voor inwoners, en nu ook over gezondheidsklachten.

De mijnlocatie in Granbury is sinds 2022 meerdere keren van eigenaar veranderd. Het begon met Compute North Holdings, ging vervolgens over naar U.S. Bitcoin Corp. en Hut 8 Mining Corp., en kwam uiteindelijk begin 2024 in handen van Marathon Digital Holdings.