Staat Bitcoin klaar voor 400% winst tegenover goud? Veteraan analist geeft zijn visie

Bitcoin’s (BTC) marktkapitalisatie is sinds zijn ontstaan met een verbazingwekkende 350.000% gestegen in vergelijking met zijn traditionele rivaal, goud.

Nieuwe signalen wijzen erop dat Bitcoin mogelijk aan de vooravond staat van een nieuwe, langdurige prijsstijging, wat wijst op hernieuwde kracht tegenover het edelmetaal.

Bitcoin kan in 2025 met meer dan 400% groeien ten opzichte van goud

De BTC/GLD-verhoudingsgrafiek vergelijkt de prestaties van de activa en kan dienen als een barometer om het adoptietempo van BTC in vergelijking met goud te meten. Bijvoorbeeld, een stijging van de verhouding weerspiegelt dat Bitcoin goud overtreft wat betreft marktkapitalisatieprestaties—en vice versa.

Volgens de ervaren marktanalist Peter Brandt kan de Bitcoin-goudverhouding in 2025 met meer dan 400% stijgen. Brandt verwijst naar een klassiek technisch patroon voor zijn extreem optimistische vooruitzichten.

Dit patroon, het ‘inverse head-and-shoulders’ patroon (IH&S) genoemd, ontstaat wanneer de prijs drie opeenvolgende dalen vormt, waarbij het middelste dal—de ‘head’—dieper is dan de andere twee, die ‘shoulders’ worden genoemd. Het patroon vormt zich onder een gemeenschappelijke steunlijn, de neklijn genoemd.

Volgens de regels van technische analyse wordt een IH&S-patroon afgerond wanneer de prijs boven de neklijn breekt, vergezeld van een toename in handelsvolumes. Hierbij stijgt de prijs met een maximumafstand tussen de neklijn en het diepste punt van het hoofd.

BTC/GLD-weekgrafiek
BTC/GLD-weekgrafiek. Bron: Peter Brandt

Toegepast op de BTC/GLD-verhoudingsgrafiek geeft dit een stijgingsdoel van ongeveer 123. Met andere woorden, de prijs van 1 BTC kan in 2025 gelijk zijn aan 123 ounces goud, een stijging van meer dan 400% vergeleken met 24 ounces op 22 september 2024.

Bitcoin ETF-markt zal naar verwachting groeien tot $220 miljard

Het idee dat Bitcoin goud zal overtreffen, wordt versterkt door de snelle adoptie, met name door institutionele beleggers en de lancering van Bitcoin exchange-traded funds (ETF’s), die de aanwezigheid van Bitcoin in beleggingsportefeuilles hebben vergroot.

De goedkeuring van Bitcoin ETF’s heeft sinds januari 2024 geleid tot instromen van meer dan $17,69 miljard, met prognoses dat de Bitcoin ETF-markt tegen 2027 kan groeien tot maar liefst $220 miljard, waarbij goud-ETF’s als benchmark worden gebruikt.

Bovendien stellen experts zoals Anthony Scaramucci dat Bitcoin binnen het volgende decennium de marktkapitalisatie van goud zal overtreffen, onder verwijzing naar de voordelen van BTC, zoals schaarste en draagbaarheid.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!