Zwitserse SIX gaat concurrentie in Europa aan met Binance en Coinbase

De Zwitserse effectenexchange SIX verkent nu de wereld van digitale activa en wil daarmee een basis leggen in Europa voor de handel in cryptocurrencies. Hiermee probeert SIX een plek te veroveren in een markt die momenteel wordt gedomineerd door grote spelers zoals Binance, Coinbase en OKX.

De stap naar de crypto-markt komt doordat Zwitserland vooruitstrevende crypto-wetgeving heeft, waardoor grote, traditionele investeerders kunnen deelnemen aan de snelgroeiende crypto-sector.

Door het gebrek aan duidelijke regels voor crypto hebben traditionele financiële bedrijven tot nu toe vaak afgezien van het opzetten van crypto-handelsplatforms. Dit begint echter te veranderen nu crypto steeds meer erkend wordt als een volwaardige activaklasse.

Eerder deze maand kondigde de Zwitserse bank ZKB aan dat zij handel in Bitcoin en Ethereum, evenals crypto-bewaring, mogelijk maakt. Bjørn Sibbern, wereldwijd hoofd van exchanges bij SIX Group, zei tegen de Financial Times:

Het bedrijf onderzoekt de mogelijkheid om “een platform te creëren dat handel kan ondersteunen, of het nu gaat om spot-cryptohandel of derivaten.”

Zwitserland staat bekend als een van de meest crypto-vriendelijke landen in Europa, met duidelijke regels voor de handel en bewaring van digitale activa. Het land heeft ook snel onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten tokens. Sibbern voegde toe dat het crypto-handelsplatform van SIX in eerste instantie alleen beschikbaar zal zijn voor institutionele beleggers. Hij verklaarde:

“We kijken naar manieren om in Europa uit te breiden, en crypto kan daar onderdeel van worden. We zien steeds meer internationale banken en instellingen interesse tonen in crypto.”

Nu Coinbase zich in Europa begint te vestigen dankzij de MiCA-regelgeving, ziet SIX een kans om zich in deze markt te begeven. SIX heeft al ervaring in de digitale activa-sector, aangezien het in Singapore samenwerkt met het Japanse SBI Group om het crypto-derivatenplatform AsiaNext te beheren.

“We onderzoeken of we iets vergelijkbaars in Europa kunnen opzetten,” zei Sibbern, maar hij gaf ook aan dat het mogelijk is dat het bedrijf besluit deze richting niet te volgen. De uitbreiding naar de crypto-handel zou voor SIX een belangrijke stap zijn, vooral na het begeleiden van twee van de grootste beursgangen in Europa dit jaar. Daarnaast introduceerde de Zwitserse staatsbank PostFinance in juli crypto-handelsdiensten voor zijn klanten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!