Bitcoin dominantie bereikt hoogste punt sinds 2021 met 60%

Bitcoin’s dominantie ratio steeg in augustus tot bijna 60%, gedreven door een aanzienlijke waardestijging van de crypto. Sinds het begin van het jaar is de waarde van BTC met ongeveer 51% gestegen, waardoor er bijna $450 miljard aan de marktkapitalisatie is toegevoegd, ondanks schommelingen in de prijs. Glassnode-gegevens benadrukken dat langetermijn Bitcoin-holders standvastig blijven en hun munten blijven verzamelen en holden.

Deze vasthoudende investeerders blijven hun munten verzamelen en holden, met gegevens die laten zien dat het “HODLing-gedrag aanzienlijk groter is dan het uitgaven-gedrag.”

Bitcoin bereikt een historisch hoogtepunt in dominantie

De laatste keer dat BTC’s dominantie ratio boven de 60% uitkwam, was in februari 2021. Ondanks een opmerkelijke stijging van 160% in 2023—drie keer meer dan de prijsstijging in de voorgaande acht maanden—was Bitcoin’s dominantie ratio lager vergeleken met dit jaar.

De toename van institutionele interesse van grote financiële instellingen zoals BlackRock en Fidelity speelde een cruciale rol in het herstel van Bitcoin na de bearmarkt van 2022. Toch bleef de dominantie ratio van Bitcoin vorig jaar slechts sporadisch boven de 50%.

Volgens Statista stond Bitcoin’s dominantie ratio in januari 2023 op 40%, waarbij altcoins ongeveer 60% van de markt in handen hadden. Hoewel de prijs van Bitcoin steeg, nam de dominantie ratio slechts met 5% toe in de volgende vier maanden, bereikte 50% in oktober, maar daalde weer naar 47% in december.

Bitcoin-dominantie stijgt tot bijna 60% Bron: TradingView

In 2024 verbeterde Bitcoin’s dominantie aanzienlijk. Van januari tot juni fluctueerde de dominantie ratio tussen 48% en 53%. In de eerste week van augustus sprong deze naar bijna 60%, een niveau dat sinds februari 2021 niet meer was gezien. De huidige dominantie is 57,47%

Solana en Binance Coin zien hun dominantie ratios stijgen

Volgens Coingecko-gegevens zagen naast Bitcoin, slechts twee andere grote cryptocurrencies hun dominantie ratio dit jaar stijgen. Solana’s (SOL) dominantie ratio meer dan verdrievoudigde, van 0,78% in januari tot ongeveer 3% vorige week. Binance Coin (BNB) kende een kleinere stijging, met een toename van de dominantie ratio van 3,1% naar 3,5%, wat duidt op een gestage maar minder dramatische groei.

In tegenstelling daarmee zijn de dominantie ratios van enkele toonaangevende cryptocurrencies tussen januari en augustus juist gedaald. Zo daalde de dominantie van Ethereum (ETH) van 18,1% naar 14,6%, wat wijst op een verandering in de marktsentimenten. Zelfs de dominantie ratio van Tether daalde van 6,5% naar 5,2%, terwijl het aandeel van XRP daalde van 2,7% naar 1,4% in dezelfde periode.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!