In Oost-Europa neemt de activiteit op het gebied van gedecentraliseerde financiën (DeFi) toe, wat de voortdurende adoptie van cryptocurrency aantoont, aldus het onchain-analyseplatform Chainalysis. Oost-Europa ontving namelijk meer dan $499 miljard aan cryptocurrency tussen juli 2023 en juni 2024.
De activiteit in DeFi was met een totaal van meer dan $165 miljard, goed voor een derde van de crypto-waarde in de regio, volgens een recent crypto-adoptierapport van Chainalysis op 30 oktober.
De Oost-Europese regio is uitgegroeid tot de op drie na grootste crypto-markt ter wereld. De meer dan $499 miljard uit deze regio vertegenwoordigt meer dan 11% van de totale ontvangen crypto-waarde wereldwijd. Het rapport suggereert dat een toenemende detailhandeladoptie van cryptocurrencies in Oost-Europa nieuw kapitaal in de crypto-sector kan brengen.
Gecentraliseerde crypto-exchanges blijven echter de grootste ontvangers met meer dan $324 miljard aan digitale activatransacties, ondanks de groeiende DeFi-activiteit.
Rusland en Oekraïne leiden Oost-Europa
Binnen Oost-Europa zijn Rusland en Oekraïne leidend in de waarde van crypto-transacties. Het rapport merkte op dat de crypto-adoptie in beide landen “opmerkelijk” blijft, ondanks de voortdurende oorlog en internationale sancties tegen Rusland.
Rusland ontving meer dan $182 miljard aan crypto-stromen, terwijl Oekraïne meer dan $106 miljard registreerde als het op een na grootste land in de regio. Veel van de marktgroei in Oekraïne wordt aangedreven door institutionele en professionele transfers. Volgens Chainalysis waren grote institutionele transfers van meer dan $10 miljoen en middelgrote institutionele transfers van $1 miljoen tot $10 miljoen goed voor het grootste deel van de transacties in 2024.
Ondanks de aanhoudende oorlog blijven lokale CEX’s actief in de regio. Zo heeft WhiteBIT een sterke aanwezigheid in Oekraïne, samen met andere exchanges. Een woordvoerder van WhiteBIT vertelde Chainalysis:
“Institutionele en professionele crypto-transfers in Oekraïne zijn toegenomen omdat velen financiële stabiliteit zoeken te midden van de voortdurende oorlog, waarbij cryptocurrencies worden gezien als een veiliger alternatief… Deze trend wordt beïnvloed door wereldwijde factoren zoals marktvolatiliteit, inflatie en oorlog-gerelateerde sancties, naast groeiende institutionele interesse in Bitcoin ETF’s van bedrijven zoals BlackRock.”
Bitcoin aankopen met de Oekraïense hryvnia hebben een aanzienlijke groei gezien in het afgelopen jaar met een totaal van meer dan $882 miljoen. De toename in Bitcoin-transacties komt nadat de hryvnia eind 2022 een inflatie van meer dan 26% kende, die begin 2024 weer afnam. Het rapport van Chainalysis suggereert dat Oekraïners mogelijk Bitcoin gebruiken als een alternatief middel voor waardeopslag.