Oekraïne volgt EU met MiCA-stijl regelgeving

Oekraïne staat op het punt nieuwe crypto-regelgeving uit te rollen, geïnspireerd door de EU, waarbij Kyiv hoopt de regels voor het einde van het jaar op te leggen. Forbes Oekraïne meldde dat de Nationale Commissie voor Effecten en de Effectenbeurs, het Ministerie van Digitale Financiën, de Nationale Bank van Oekraïne (de centrale bank) en parlementsleden momenteel aan een plan werken.

Het nieuws volgt op ontwikkelingen eerder deze maand, toen politici onthulden dat ze door de EU Markets in Crypto-Assets (MiCA) geïnspireerde voorschriften zouden aannemen. MiCA werd in de tweede helft van 2022 aangenomen in EU-wetgeving. Het medium verklaarde dat de Financiële Commissie van de Verkhovna Rada werkt aan nieuwe voorstellen en samenwerkt met wetshandhavingsinstanties.

Er werd ook gemeld dat verschillende crypto marktspelers advies geven over de nieuwe regelgeving, waaronder de internationale financiële firma EY (Ernst & Young) en USAID Financial Sector Reform, die samen een “werkgroep” hebben gevormd. De centrale bank zal echter het laatste woord hebben over het wetsvoorstel.

De nieuwe wetgeving zal waarschijnlijk voor het einde van het jaar worden aangenomen en rechtstreeks van invloed zijn op de Oekraïense crypto-markt, meldde Minfin. De eerste vicevoorzitter van de commissie, Yaroslav Zheleznyak, beweerde dat het ontwerp-wetsvoorstel in de zomersessie aan het parlement kan worden voorgelegd en voor het einde van het jaar kan worden aangenomen.

Zheleznyak bevestigde dat MiCA de benchmark zou zijn voor de nieuwe regelgeving. Hij merkte op dat het document zou worden aangepast aan Europese normen. Zheleznyak voegde eraan toe dat het nieuwe wetsvoorstel grondiger en gedetailleerder zou zijn dan een eerder in 2021 aangenomen crypto-wet.

Politici zeiden dat juridische termen voor crypto-activa uitvoerig zouden worden uitgelegd. Ze voegden eraan toe dat het wetsvoorstel zich ook zou richten op belastinggerelateerde kwesties. Zheleznyak voegde toe dat het wetsvoorstel waarschijnlijk belasting zou heffen op winsten uit crypto-activa nadat handelaren ze hebben omgezet in fiat-valuta’s. Dit zou waarschijnlijk betekenen dat handelaren alleen kapitaalwinstbelasting zouden moeten betalen over crypto-naar-fiat-verkopen. Crypto-naar-crypto-transacties zullen waarschijnlijk niet onderhevig zijn aan enige vorm van belasting.

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!