SEC klaagt Consensys aan voor effectenhandel via MetaMask

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) klaagt Consensys aan, met de bewering dat het blockchain-technologiebedrijf via zijn MetaMask-wallet heeft gefunctioneerd als een niet-geregistreerde effectenmakelaar.

Volgens recente gerechtelijke documenten stelt de SEC dat Consensys de federale wetten heeft overtreden door zich niet te registreren bij het regelgevende agentschap als effectenmakelaar:

“Sinds oktober 2020 heeft Consensys als niet-geregistreerde makelaar van crypto-effecten gefunctioneerd via zijn MetaMask Swaps-service.

Sinds januari 2023 heeft Consensys zich ingelaten met het niet-geregistreerde aanbod en de verkoop van effecten in de vorm van crypto-stakingprogramma’s, en heeft het als niet-geregistreerde makelaar gefunctioneerd via zijn MetaMask Staking-service. Door zijn gedrag als niet-geregistreerde makelaar heeft Consensys meer dan $250 miljoen aan vergoedingen geïnd.”

Verder beweert de SEC dat Consensys ook betrokken was bij de verkoop van effecten voor crypto-stakingprotocollen Lido (LDO) en Rocket Pool (RPL):

“Naast het opereren als een niet-geregistreerde makelaar met betrekking tot MetaMask Swaps, vervult Consensys een andere traditionele functie van de effectenmarkt: het aanbieden en verkopen van effecten.

Specifiek heeft Consensys tienduizenden effecten aangeboden en verkocht voor twee uitgevers: Lido en Rocket Pool. Door dit gedrag fungeert Consensys als een onderwriter van die effecten en neemt het deel aan de belangrijkste punten van hun distributie.”

Consensys reageerde op de rechtszaak met de bewering dat de SEC zich bezighoudt met reglementaire overreach om haar macht uit te breiden:

“De SEC voert een anti-crypto agenda, geleid door ad-hoc handhavingsmaatregelen. Dit is slechts het laatste voorbeeld van haar reglementaire overreach – een doorzichtige poging om goed vastgestelde juridische normen te herdefiniëren en de jurisdictie van de SEC via rechtszaken uit te breiden.

We hebben er vertrouwen in dat de SEC niet de bevoegdheid heeft gekregen om softwareinterfaces zoals MetaMask te reguleren.”

Eerder dit jaar stuurde de SEC Consensys een Wells-notitie na te hebben aangegeven dat ze onderzochten of het smart contract platform Ethereum (ETH) een effect onder hun jurisdictie was. Consensys verklaarde echter eerder deze maand een bericht te hebben ontvangen dat het regelgevende agentschap zijn onderzoek naar het bedrijf had beëindigd zonder enige handhavingsactie te ondernemen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!