Bitcoin reserves van miners daalt naar laagste niveau in 14 jaar

Het aantal Bitcoin (BTC) dat miners bezitten, is gedaald tot het laagste niveau in meer dan 14 jaar, volgens gegevens van IntoTheBlock. Op 19 juni daalden de reserves van miners tot 1,90 miljoen BTC, vergeleken met 1,95 miljoen BTC aan het begin van het jaar.

Lucas Outumuro, hoofd onderzoek bij IntoTheBlock, verklaarde dat miners naar verwachting steeds minder Bitcoin zullen aanhouden doordat de halvering hun marges onder druk zet, waardoor ze eerder geneigd zijn hun reserves te verkopen.

In het proof-of-work (PoW) consensusmechanisme van Bitcoin worden miners beloond met nieuwe Bitcoin voor het valideren van transacties en het beveiligen van het netwerk. Miner reserves verwijzen naar de nog niet verkochte ‘verse’ Bitcoin die door miners wordt gehouden.

Ongeveer elke vier jaar wordt de beloning voor het minen gehalveerd. De laatste halvering vond plaats op 20 april 2024 en verlaagde de beloning van 6,25 BTC naar 3,125 BTC. “Historisch gezien is deze afname vrij langzaam gegaan, dus het heeft geen grote verkoopdruk veroorzaakt,” gaf Outumuro aan.

Ondanks de verlaging van de beloning, blijven de mining reserves in dollarwaarde rond hun recordhoogte van ongeveer $135 miljard. Dit betekent dat hoewel miners minder Bitcoins bezitten, hun balans in dollarwaarde is gestegen. “Het lijkt erop dat de huidige miners hebben geleerd van eerdere cycli,” aldus Sascha Grumbach, CEO van Green Mining DAO. De tijden van overmatig lenen en het vasthouden aan te veel Bitcoin, een strategie die in het verleden mislukte, zijn voorbij.”

Een rapport van Coinshares uit april voorspelde dat de hash rate van Bitcoin in 2025 zou stijgen na een dip na de halvering. Door dalende beloningen en toenemende concurrentie wordt de hoeveelheid Bitcoin die per eenheid hashkracht wordt geproduceerd steeds kleiner, wat de productiekosten verhoogt.

“Miners richten zich nu meer op financiële stabiliteit op de korte termijn in plaats van op grootschalige accumulatie van Bitcoin op de lange termijn.” “Met andere woorden, het is normaal dat miners nu minder Bitcoin bezitten gezien de huidige marktsituatie,” concludeerde Grumbach.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!