Ripple CEO waarschuwt voor Amerikaanse overheid die zich richt op Tether

Ripple CEO Brad Garlinghouse heeft onlangs bezorgdheid geuit over de toenemende aandacht van de Amerikaanse overheid voor de uitgever van de stablecoin Tether, wat volgens hem onvoorspelbare gevolgen kan hebben voor de crypto-markten.

Tijdens een aflevering van de World Class podcast op 10 mei, benadrukte Garlinghouse zijn overtuiging dat regelgevende actie tegen Tether (USDT) op handen was, waarbij hij het vergeleek met een “zwarte zwaan” gebeurtenis die de crypto-industrie zou kunnen schokken.

De CEO van Ripple waarschuwt investeerders

Garlinghouse waarschuwt investeerders vanwege zijn overtuiging dat de Amerikaanse autoriteiten hun aandacht richten op Tether, de uitgever van ’s werelds grootste stablecoin op basis van marktkapitalisatie, USDT.

Hoewel hij niet expliciet beweerde dat mogelijke acties van de Verenigde Staten tegen Tether de volgende ‘zwarte zwaan’ gebeurtenis zouden zijn, benadrukte hij wel het belang van deze kwestie en de noodzaak om deze nauwlettend te volgen. Hij zei het volgende:

“Het is duidelijk voor mij dat de Amerikaanse overheid zich richt op Tether (de uitgever van USDT). Ik beschouw Tether als een zeer belangrijk onderdeel van het ecosysteem en ik kan de impact ervan op de rest van het ecosysteem niet voorspellen.”

Ripple kondigt de lancering van een stablecoin aan

Hoewel Ripple het belang van Tether binnen het crypto-ecosysteem erkent, heeft Garlinghouse toegegeven dat er onzekerheid bestaat over de gevolgen van regelgevende interventie op Tether.

Ripple zelf bereidt zich voor om later dit jaar zijn eigen stablecoin te lanceren, wat een extra laag complexiteit toevoegt aan het regelgeving landschap. De beslissing van het bedrijf om later dit jaar zijn stablecoin te lanceren, brengt een nieuwe mate van complexiteit met zich mee voor de situatie.

David Schwartz, de Chief Technology Officer bij Ripple, heeft plannen geschetst om hun stablecoin te ondersteunen met een combinatie van dollardeposito’s, kortlopende Amerikaanse staatsobligaties en andere contante equivalenten, met als doel transparantie en naleving te verbeteren.

Het is belangrijk op te merken dat Garlinghouse zeer openlijk kritiek heeft geuit op de recente acties van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tegen crypto-bedrijven en het digitale activa-ecosysteem.

Tether en de Amerikaanse autoriteiten

Tether Holdings Limited, het moederbedrijf dat verantwoordelijk is voor de uitgifte en het beheer van USDT, staat onder toenemend toezicht van Amerikaanse autoriteiten. In oktober hebben senator Cynthia Lummis en afgevaardigde French Hill het ministerie van Justitie gevraagd om de mogelijke betrokkenheid van Tether bij het financieren van terrorisme te onderzoeken.

Tether heeft gereageerd door te benadrukken dat het samenwerkt met wetshandhavingsinstanties en zich toewijdt aan wereldwijde regelgevende naleving. Desondanks zijn er rapporten die wijzen op lopende onderzoeken naar de omgang van Tether met crypto-gerelateerde fondsen, vooral met betrekking tot mogelijke verhulling voor banken.

Een gebrek aan openheid

Het ontbreken van duidelijkheid over Tether’s reservevermogen heeft de zorgen van toezichthouders verder aangewakkerd. In 2021 kreeg het bedrijf een boete van $41 miljoen van de Commodity Futures Trading Commission wegens het onjuist weergeven van zijn reserves, wat twijfel opriep over de ondersteuning van USDT.

Naarmate regelgevers strenger toezien, wordt de crypto-industrie geconfronteerd met toenemende onzekerheid. De waarschuwing van de Ripple-executive onderstreept het potentiële effect van regelgevende acties tegen Tether, en benadrukt de noodzaak van verbeterde transparantie en naleving binnen de sector van stablecoins.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!