Econoom kritisch op Bitcoin: “Een zeer speculatief bezit zonder fundamentele waarde”

Naarmate Bitcoin (BTC) volwassener wordt, hebben voorstanders volgehouden dat de grootste cryptocurrency van dit moment het potentieel heeft om fiatvaluta’s te vervangen, vooral gezien het feit dat ze het in El Salvador al als wettig betaalmiddel gebruiken.

Ondanks deze positieve ontwikkelingen, heeft hoogleraar Toegepaste Economie aan de Johns Hopkins Universiteit, Steve Hanke, zijn al lang bestaande negatieve blik op Bitcoin herhaald, waarbij hij onvermogen opmerkte om te concurreren met fiatvaluta of edel metalen, zoals goud. Hij maakte deze opmerkingen tijdens een interview met David Lin, gepubliceerd op 12 mei. Hij beschreef het als volgt:

“We hebben het over een bijzaak die op sommige plaatsen, zoals Las Vegas, plaatsvindt. Zoals ik al vanaf de eerste dag heb gezegd, is Bitcoin een zeer speculatief bezit zonder fundamentele waarde.”

Het is echter belangrijk om te vermelden dat Hanke zeer kritisch was over de adoptie van Bitcoin door El Salvador als wettig betaalmiddel, en waarschuwde dat deze stap tot een economische ineenstorting zou kunnen leiden.

Bitcoin is een “non-event”

De opmerkingen van Hanke werden herhaald door collega-econoom en Bitcoin-criticus Peter Schiff, die ook aan het interview deelnam. Schiff deed Bitcoin af als een “non-event” en noemde het een bijzaak met weinig relevantie in het bredere financiële landschap. Hij beschreef het als volgt:

“Het is belangrijk voor de mensen die het hebben gekocht, en ze zullen uiteindelijk veel geld verliezen als ze het niet verkopen. Maar iemand moet gepakt worden terwijl hij nog vasthoudt, want iemand zal het nog steeds bezitten als de muziek stopt.”

Het scepticisme van Schiff strekte zich uit tot het potentieel van Bitcoin om traditionele activa zoals goud of fiatvaluta te vervangen. Hij ging verder met:

“Centrale banken zullen het niet kopen. Het gaat goud niet vervangen, laat staan een van deze fiatvaluta’s.”

Schiff heeft zich met name ook kritisch uitgelaten over Bitcoin, waarbij hij de werkelijke waarde ervan in twijfel trekt en het een mislukking noemt op basis van factoren zoals transactiekosten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!