In het VK wordt het maken van seksueel expliciete deepfakes strafbaar

De Britse regering heeft aangekondigd dat het zonder toestemming maken van seksueel expliciete deepfake-afbeeldingen strafbaar zal worden gesteld. Er zal afzonderlijke wetgeving worden ingevoerd om dit in Wales en Engeland te bestempelen als een misdrijf.

Een deepfake kan zowel een afbeelding als een video zijn die met behulp van AI wordt gemaakt door het gezicht van één persoon te integreren met dat van een ander, resulterend in een misleidende afbeelding, waarvan de meeste van seksuele aard zijn. Met de voortgang van AI zal het binnenkort mogelijk zijn om een ​​AI-gegenereerde video van een persoon te maken door simpelweg een afbeelding te verstrekken en een paar tekstprompten aan het systeem te geven.

Een recent onderzoeksproject van Microsoft heeft een vergelijkbaar model onthuld waaraan Microsoft werkt. Het is niet moeilijk te begrijpen wat deze systemen kunnen doen en hoe ze het leven van deepfake-makers gemakkelijker kunnen maken.

Het creëren van expliciete deepfakes wordt strafbaar


Het Ministerie van Justitie bevestigde dat de wet van kracht zal zijn, ongeacht of de maker van plan was de afbeelding te delen of niet. Delen zal echter strengere straffen met zich meebrengen, waaronder mogelijke gevangenisstraf.

Vrouwen zijn vaak het belangrijkste doelwit van deepfake-creators, die hun gezichten gebruiken voor pornografische content. Zelfs bekende personen, vooral beroemdheden, zijn slachtoffers geworden van deze inbreuk, aangezien deepfakes steeds vaker voorkomen door technologische vooruitgang.

Yvette Cooper, schaduwminister van Binnenlandse Zaken, veroordeelde het maken van dergelijk materiaal als een ernstige schending van de privacy die niet door de overheid mag worden getolereerd. Ze benadrukte het volge:

Technology is increasingly being manipulated to manufacture misogynistic content and is emboldening perpetrators of Violence Against Women and Girls,” she added, “It’s essential that the police and prosecutors are equipped with the training and tools required to rigorously enforce these laws in order to stop perpetrators from acting with impunity.”

Beperkingen van de wet en obstakels bij de handhaving

Volgens experts die bekend zijn met het onderwerp, zijn daders moeilijk te vinden vanwege de aard van de technologie, en kunnen de daders wegkomen met hun misdaden ondanks de wetgeving, omdat het een wereldwijd probleem is en niet beperkt is tot een regio.


Vorig jaar werd een wet aangenomen die het delen van deepfakes illegaal maakte, maar de nieuwe wet zal de creatie van elke seksueel expliciete deepfake zonder toestemming verbieden vanaf het begin van het proces, volgens het ministerie. Dit komt doordat deepfakes kunnen worden gebruikt om het slachtoffer van streek te maken, te vernederen of te alarmeren.

Hoewel sommige experts sceptisch zijn over het feit dat de wet alleen strafbaar stelt als iemand kan bewijzen dat een andere persoon de valse afbeelding heeft gemaakt, is het een feit dat niemand kan worden aangeklaagd zonder bewijs. De nieuwe wet zal van toepassing zijn op afbeeldingen van personen ouder dan 18 jaar, omdat minderjarigen al door de wet worden gedekt.

Deze wet geeft een duidelijke boodschap dat zowel de verspreiding als de creatie van dergelijk materiaal immoreel en misogynistisch zijn, ondanks vragen over de effectiviteit van de handhaving ervan.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!