De regulering van crypto: Hoe reageert de wereld?

Rond het einde van 2016 begon het grootste deel van de wereldbevolking kennis te maken met crypto. Dit kwam doordat de Bitcoin toen der tijd hevig begon te stijgen. Dit ging van 1.000 euro richting de 6.000 euro. Toen dat gebeurde begonnen er al direct grote landen te reageren. China koos er bijvoorbeeld voor om direct strenge maatregelen te treffen, waardoor de Bitcoin uiteindelijk weer daalde. Rusland koos ervoor om het te normaliseren. Zij gingen geen maatregelen treffen maar spraken wel de risico’s ervan uit. Maar hoe werkt de regulering van crypto nu precies?

De Amerikaanse beurswaakhond, SEC (Securities and Exchange Commission) hield in die periode wel al een voorstel tegen om te kunnen investeren in Bitcoins. Dit terwijl de munt nooit daadwerkelijk te hebben gekocht. Dit omdat zij van mening waren dat de digitale munteenheid veel te gevoelig was voor fraude en manipulatie. Hoe zij, en vele andere landen, daar in 2024 tegenover kijken? Dat lees je allemaal in deze blog!

De Verenigde Staten

De beurswaakhond SEC was in 2017 nog absoluut geen fan van de cryptocurrencies. In 2024 is hun standpunt daarentegen wel gedraaid. Zo hebben ze op 11 januari bekend gemaakt dat sport-eft’s voor Bitcoin worden goedgekeurd. Dit betekend dat er belegd kan worden in de munt, zonder het in eigen bezit te hoeven hebben. Hiermee is Bitcoin de allereerste cryptocurrency ooit die is toegelaten tot de beurs. Doordat het beleggen nu toegankelijker is geworden, zal er zeer waarschijnlijk binnen korte tijd een duidelijke stijging zichtbaar zijn.

Uitspraak

Deze stap zal overigens niet honderd procent uit eigen wil komen. Het SEC heeft namelijk in 2023 een rechtszaak verloren, aangespannen door Grayscale, waarin de rechter heeft uitgesproken dat het SEC niet zonder grondige beargumentering de eft’s mag weigeren. Hierdoor werd de waakhond verplicht om opnieuw te kijken naar de aanvraag van Grayscale, die vroegen om toelating tot de beurs. De regulering van crypto werd zo meer complex.

Nederland

De Nederlandse politiek was er in 2017 nou niet bepaald van overtuigd, dat de Bitcoin – maar in principe alle munten – het zou gaan redden tot het hoogtepunt waar het zich nu bevind. Hierdoor heeft de overheid er ook geen grote maatregelen tegen genomen. Iets wat ook ingewikkeld is aangezien het een wereldwijd iets is, waardoor het vaak in de EU behandeld wordt. De VVD had toen der tijd Roald van der Linde als gloednieuwe Bitcoin-woordvoerder hij en zijn collega Jan Paternotte van D66 spraken toen der tijd van een bubbel, die gegarandeerd zou gaan klappen:

‘Normaal zie je een bubbel niet aankomen, maar met de Bitcoin durf ik hem wel te voorspellen’ sprak Kamerlid Van der Linde toen uit. Wel hebben beide Kamerleden, samen met de PvdA, toen Kamervragen gesteld en een hoorzitting georganiseerd. Dit om ervoor te zorgen dat Nederlanders niet zonder na te denken al hun spaargeld erin gaan investeren, zo zei Paternotte.

Een positievere kijk op crypto nieuws

Tegenwoordig kijken sommige partijen iets positiever tegenover al het crypto nieuws. Al staat het bij de meeste niet eens in hun verkiezingsprogramma. Zo sprak de VVD uit dat ze geen gigantische voorstander zijn van de cryptocurrencies. Mark Rutte pleitte bijvoorbeeld in 2020 alleen voor de crypto-euro, wat dan weer een veilige aanvulling moet worden op de fysieke euro, uitgegeven door de Europese Centrale Bank. D66 sprak in hun programma voor de Europese verkiezingen uit dat de blockchaintechnologie beschermd moest worden, dit doordat het ons leven en dat van bedrijven gigantisch kan helpen. De andere partijen schrijven er niets of zeer weinig over.

De Nederlandsche Centrale Bank

Dat Nederland geen koploper is bij het normaliseren van cryptomunten en de regulering van crypto was al duidelijk. Zo spreekt de DNB in 2024 nog steeds van een ‘zeer risicovolle belegging’. Uit onderzoek van het DNB blijkt dat 14% van de Nederlandse bevolking een vorm van crypto’s heeft. Uit hun onderzoek concluderen ze dat nog een groot gedeelte van Nederland bang is om de crypto-boot te missen, waardoor ze toch maar zijn ingestapt. Verder hebben ze geen grote maatregelen getroffen. Zo hebben ze in 2022 onder het Ministerie van Financiën een voorlichtingscampagne gelanceerd gericht op jongeren.

Europese Unie

In april 2023 heeft de Europese Unie haar allereerste wet aangenomen die betrekking heeft op crypto. Zo moet met dit wettenpakket de markt beter gereguleerd worden waardoor witwassen. Ook oplichting en andere illegale activiteiten worden zo veel mogelijk tegengegaan. De eerste wet; MICA (Markets in Crypto Assets Regulation) is volledig gericht om de gebruikers in te lichten, hierbij moeten ze dusdanig geïnformeerd worden dat oplichting niet meer gebeurd. Zo staat er in die wet bijvoorbeeld dat cryptoplatforms duidelijkheid moeten scheppen over welke technologieën zij allemaal gebruiken, en wat daar de risico’s van zijn.

De Transfer of Funds Regulation
Het andere pakket; TFR (Transfer of Funds Regulation) gaat in op de illegale activiteiten. Witwassen moet zoveel mogelijk onmogelijk gemaakt worden, dit doordat banken nu gemakkelijker verdachte transacties kunnen traceren en melden. Deze TFR wet, zorgt er ook direct voor dat de volledige anonimiteit weg is, bij het handelen in crypto. Dit doordat de platforms klantengegevens moeten bewaren, en waar nodig moeten delen met de autoriteiten.

Japan

Misschien wel het meest vooruitstrevendste land op het gebied van crypto. Zo heeft het Japanse Ministerie van Economie, Handel en Industrie in februari dit jaar, nog een wetgevingsvoorstel naar de hoogste nationale wetgevende macht gestuurd ter controle. In die wet staat onder andere, dat beleggingsmaatschappijen en investeringsfondsen makkelijker toegang moeten krijgen tot het verwerven van crypto-activa. Dit omdat het gebruikt kan worden als vastgoedinvestering of als durfkapitaalinvestering.

Japan was altijd al een van de meest progressieve landen, ook binnen de regulering van crypto. Zo hebben ze al een wettelijk kader ingevoerd dat ervoor zorgt dat cryptocurrencies erkend worden als een legitieme vorm van betaling. Daarnaast heeft Japan al sinds 2017 een brede campagne opgestart. Dit om de bevolking te informeren over wat crypto is, en wat daar de gevaren van kunnen zijn.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!