Bitcoin daalt hard na bereiken van nieuwe all-time high

Zoals jullie vast allemaal wel gezien hebben, heeft de Bitcoin koers zojuist een vrij plotselinge crash ondergaan. De munt daalde binnen een paar minuten van zijn nieuwe all-time high van $69.325 naar $64.000. In dit artikel gaan we dieper in op de redenen achter deze fikse daling.

Winstneming van grote spelers

De meest simpele verklaring voor de fikse daling is het feit dat de snelle opkomst van Bitcoin (BTC) in de afgelopen maanden ertoe heeft geleid dat veel langetermijnbezitters hun posities zijn gaan verzilveren, zo blijkt uit on-chain data.

In een onderzoeksnieuwsbrief die dinsdag werd gepubliceerd, merkte Glassnode op dat langetermijnbeleggers sinds december 2023 al 480.000 BTC hebben gedistribueerd, vanaf dat moment is BTC met 45% in waarde gestegen.

Over het geheel genomen distribueren langetermijnhouders munten met een snelheid van 257.000 BTC per maand. Ter vergelijking: HODLers verkochten BTC met een snelheid van 319.000 BTC per maand en 836.000 BTC per maand tijdens grote marktuitbreidingen medio 2019 en begin 2021.

Aan de hand van deze data, besloot James Check, hoofdanalist bij Glassnode, ook te reageren op X (voorheen Twitter). Hij reageerde als volgt:

“Zoals verwacht zijn langdurige Bitcoin-houders begonnen met hun ATH-distributie. Het laat zien dat er HODLers zijn die de markt heel goed kunnen en zullen lezen.”

Volgens de voorwaarden van Glassnode is een HODLer iedereen die BTC langer dan 155 dagen in één portemonnee heeft bewaard. Gegevens uit de keten laten zien dat de gemiddelde kostenbasis voor de bezittingen van dit cohort $20.700 bedraagt. Met andere woorden, bij de huidige prijs van BTC van $64.700 zitten ze op een winst van ~225%.

In zijn dinsdagrapport legde Glassnode uit:

“Gebaseerd op de huidige waarde naderen deze investeerders hun Euphoria-toestand met een verhoogde prikkel om geld uit te geven en winst te nemen. Historisch gezien verhoogt dit cohort hun uitgaven naarmate nieuwe markt-ATH’s worden bereikt, waarbij de distributie versnelt totdat ze helpen de cyclusmacrotop te vormen.”

Bitcoins vroege all-time high

Bitcoin bereikte dinsdag kort een nieuw record ooit op $69.325, voordat het snel weer daalde naar $64.000 te midden van meer dan $700 miljoen aan liquidaties op de cryptomarkt.

Ondanks de terugval zei Glassnode dat de nieuwe vraag naar BTC voldoende zou kunnen zijn om de verkoopdruk van oude investeerders nog vele maanden te compenseren, op basis van historische trends.

Concreet heeft de gemiddelde langetermijnhouder BTC de afgelopen 42 dagen netto verkocht in de afgelopen 8 tot 15 dagen, terwijl eerdere bullmarkten een dergelijke verkoopdruk tussen 123 en 225 dagen aanhielden. Het schreef het volgende:

“Het zou erop kunnen wijzen dat de instroom van de vraag de LTH-uitgaven de komende maanden zou kunnen compenseren, mocht de geschiedenis een leidraad zijn.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!