Zelfbenoemde Bitcoin-uitvinder geeft vervalsing van documenten toe

Craig Wright – de Australische computerwetenschapper die al lang beweert de uitvinder van Bitcoin (BTC), Satoshi Nakamoto, te zijn – heeft toegegeven dat hij documenten heeft vervalst die zijn bewering ondersteunen. De bekentenis was het resultaat van een spraakmakende juridische strijd tussen Wright en de Cryptocurrency Open Patent Alliance (COPA).

Craig Wright geeft vervalsing toe

Onder zwaar kruisverhoor gaf Wright de vervalsing toe van verschillende documenten die hij had ingediend als bewijs dat hij Satoshi Nakamoto was. De onthulling volgde nadat het juridische team van COPA inconsistenties en anachronismen in de documenten had opgemerkt, inclusief vermeldingen van lettertypestijlen en technologieën die naar verluidt niet bestonden op het moment dat zij beweerden dat deze documenten waren gemaakt.

Wright verklaarde deze inconsistenties aan de hand van een aantal factoren, zoals fouten die zijn gemaakt terwijl eerdere advocaten aan de zaak werkten; sabotagedaden uitgevoerd door ontevreden voormalige werknemers, en illegale wijzigingen aangebracht in codebasisdocumenten die werden aangebracht met de hulp van hackers.

COPA heeft, met de steun van invloedrijke personen in de cryptowereld, waaronder Jack Dorsey, medeoprichter van Twitter, geprobeerd de beweringen van Wright te weerleggen dat er overtuigend bewijs was voor zijn Nakamoto-identiteit.

Het belangrijkste doel van deze unie is om het whitepaper, dat als hoeksteen voor Bitcoin dient, voor iedereen toegankelijk te houden en niet onder individuele auteursrechtclaims te vallen die open ontwikkeling of gebruik in de weg zouden kunnen staan.

Vragen over geloofwaardigheid

De bekentenis van Wright brengt veel schade toe aan zijn geloofwaardigheid, vooral gezien het feit dat hij een informatiebeveiligingsspecialist is. De rechtbank werd op de hoogte gebracht van de technische capaciteiten van Wright, zoals zijn vermogen om de metagegevens van documenten te wijzigen – die hij weliswaar aan studenten van verschillende universiteiten had onderwezen. Deze onthulling heeft de zaak nog ingewikkelder gemaakt, aangezien elk document dat Wright ter verdediging indient onder deze omstandigheden in twijfel wordt getrokken.

Ondanks deze klap speelt Wright nog steeds een cruciale rol in verschillende rechtszaken bij vele rechtbanken in verschillende landen, zoals de VS, Noorwegen en Groot-Brittannië. De anonieme financiers van deze rechtszaken hebben Wright een groot juridisch team zien verzamelen, wat de verhoogde inzet suggereert in zijn poging om erkend te worden als de schepper van Bitcoin. Nu lijkt er echter eindelijk meer duidelijkheid geschept te zijn.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!