BlackRock’s spot Ethereum ETF uitgesteld door besluitvorming door SEC

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de besluitvorming over de aanvraag voor een Bitcoin ETF van de Amerikaanse multinational BlackRock uitgesteld.

Bekendmaking van nieuwe datum

Volgens een officiële mededeling van de marktregulator zal de beslissing over goedkeuring of afwijzing van het BlackRock spot Ethereum ETF, ook bekend als de iShares Ethereum Trust, nu plaatsvinden op 10 maart 2024.

BlackRock diende de aanvraag in naar aanleiding van de introductie van het Bitcoin-analoog van het product, en het verzoek tot regelwijziging werd ingediend door de Nasdaq Global Select Market om de aandelen van iShares Ethereum Trust op haar platform te noteren. Volgens de toezichthouder heeft de voorgestelde regelwijziging, die ter becommentariëring werd gepubliceerd in het Federal Register, tot op heden geen respons van het publiek ontvangen.

De SEC gaf aan dat er extra tijd nodig is om de aanvraag te overdenken en tot de juiste beslissing te komen.

“In overeenstemming met haar bestaande statuten acht de Commissie het passend om een langere periode aan te wijzen waarbinnen actie wordt ondernomen met betrekking tot de voorgestelde regelwijziging, zodat zij voldoende tijd heeft om de voorgestelde regelwijziging en de daarin opgeworpen kwesties te overwegen,” schreef de SEC in de indiening. Zij heeft nu “10 maart 2024 aangewezen als de datum waarop de Commissie de voorgestelde regelwijziging goedkeurt, afkeurt, of procedures instelt om te bepalen of zij de voorgestelde regelwijziging zal afkeuren.”

Deze vertraging voor het spot Ethereum ETF van BlackRock komt na een vergelijkbare uitstel van de aanvraag van concurrent Fidelity Investments. Met de SEC verantwoordelijk voor deze uitstel tot 240 dagen na de datum van de eerste aanvraag, neemt de instantie de tijd om weloverwogen beslissingen te nemen.

Toekomst van spot Ethereum ETF’s

De opkomst van een spot Bitcoin ETF heeft de positieve verwachtingen vergroot en het debat over de vooruitzichten van spot Ethereum ETF’s in de Verenigde Staten aangewakkerd.

Op dit moment heerst er verdeeldheid over de vraag of de marktregulator dit product zal goedkeuren, maar Commissaris Hester Peirce heeft benadrukt dat de instantie lessen heeft getrokken uit eerdere fouten en waarschijnlijk een andere koers zal volgen bij de vele Ethereum-aanvragen.

Terwijl niemand met absolute zekerheid kan zeggen of de producten zullen worden goedgekeurd, zijn voorstanders van mening dat er een precedent is geschapen, en met BlackRock in de race, is de algemene kans op goedkeuring groter.

Naast spot Ethereum ETF’s groeien de speculaties ook over de mogelijkheid van een XRP spot ETF in de nabije toekomst.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!