Verdachte activiteiten in de XRP-wallet van medeoprichter Ripple

Jed McCaleb, mede-oprichter van Ripple (XRP) en maker van Stellar (XLM), haalde in juli 2022 de krantenkoppen nadat hij eindelijk zijn beruchte ‘tacostand’-portemonnee van XRP had leeggemaakt. Nu heeft de voormalig bestuurslid van Ripple echter opnieuw de krantenkoppen gehaald.

Systematische verkoop van XRP

Nadat hij Ripple had verlaten, verkocht McCaleb enkele jaren systematisch zijn toewijzing van 9 miljard XRP. Deze munten werden hem gegeven als zijn aandeel voor zijn bijdragen aan het bedrijf als medeoprichter. Hij was echter beperkt tot een jaarlijkse verkoop van 1 miljard tokens om marktmanipulatie te voorkomen. Ze creëerden namelijk een lock-up-overeenkomst om een enorme tokendump door de oprichters te voorkomen. Deze overeenkomst culmineerde in juli 2022, toen hij uiteindelijk alle tokens verkocht.

Een jaar later deed zich een nieuwe anomalie voor. In mei 2023 dook een golf van opnamepogingen op in de zogenaamd lege portemonnee van McCaleb. Dit waren niet slechts eenmalige opnamen, want tussen 28 mei en 11 juni werden veertien opnamepogingen ondernomen. De opnamebedragen varieerden van 2,51 miljoen tot 3,38 miljoen tokens, maar alle transacties mislukten.

In navolging hierop heeft Flip The Chain, een crypto-educatieaccount op X, de informatie onlangs gedeeld. Uiteraard zorgde de opnames voor vraagtekens. De lege portemonnee van de mede-oprichter van twee enorme blockchain-bedrijven is intrigerend nieuws, en velen begonnen te speculeren over de waarschijnlijke oorzaak van deze mislukte transacties.

De meest waarschijnlijke boosdoener

De meest plausibele verklaring is geautomatiseerde botactiviteit. Op een gegeven moment heeft McCaleb mogelijk een bot opgezet die is geprogrammeerd om met vooraf bepaalde tussenpozen specifieke XRP-bedragen op te nemen. Deze bot lijkt zijn doel echter te hebben overleefd. De bot, zich niet bewust van de lege tacostand, bleef zijn geprogrammeerde opnames uitvoeren, wat leidde tot een reeks mislukte transacties.

Deze theorie krijgt geloofwaardigheid door de timing van de eerste fantoomopname, die plaatsvond in juli 2022, voordat McCaleb de portemonnee leegmaakte. Destijds bevatte de portemonnee nog steeds meer dan 1 miljoen XRP, maar deze bleef achter bij het geprogrammeerde opnamebedrag van de bot, dat bijna 4 miljoen bedroeg, wat resulteerde in een mislukte transactie.

Hoewel deze geautomatiseerde pogingen in wezen onschadelijk zijn, roepen ze wel enkele vragen op. Ten eerste benadrukt het de noodzaak voor McCaleb om de botsituatie aan te pakken en verdere verwarring te voorkomen. Ten tweede laat het de potentiële valkuilen zien die gepaard gaan met geautomatiseerde systemen, zelfs voor iemand die zo technisch onderlegd is als McCaleb. Gelukkig was dit een onschuldig incident en is er dus geen reden voor paniek.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!